De A12 bij Gouda
NOS NieuwsAangepast

A12 bij Gouda gevaarlijkste stuk snelweg van Nederland

Het gevaarlijkste stuk snelweg van 2016 was de A12 bij Gouda, vlak voor het Gouwe-Aquaduct in westelijke richting. Daar gebeurden vorig jaar 97 ongelukken.

Dat heeft Stichting Incident Management Nederland (SIMN), een samenwerkingsverband van alarmcentrales voor de berging van personenauto's, bekendgemaakt. Het gaat om het stuk weg tussen de hectometerpalen 27,0 en 28,9.

Ongelukken gebeurden onder meer doordat het verkeer op de rijstroken naar Rotterdam in de avondspits vaak stil staat, terwijl het verkeer naar Den Haag op volle snelheid doorrijdt. Als automobilisten op weg naar Rotterdam op het laatste moment in die file proberen in te voegen, kan dat het achteropkomende verkeer verrassen.

De cijfers van SIMN zijn gebaseerd op informatie van bergingsbedrijven. Ongevallen die direct bij hulpverleners of alarmcentrales zijn binnengekomen, zijn niet meegenomen.

Afleiding

In 2015 was een bocht in de A58 bij Roosendaal de gevaarlijkste locatie op de snelweg. Daar waren toen 55 ongelukken. Op de A12 bij Gouda gebeurden toen ook tientallen ongelukken, maar minder dan in 2016.

Afleiding is de belangrijkste oorzaak van ongelukken op de snelweg, zeiden bergers toen. Veel automobilisten zijn tijdens het rijden bezig met hun telefoon of radio, maar er zijn ook factoren langs de weg die afleiden.

Andere oorzaken voor ongelukken zijn drukte op de weg en weggebruikers die elkaar over het hoofd zien bij het ritsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl