Protestkamp tegen Dakotapijpleiding afgebroken
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 23 februari: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, het is vandaag eerst zacht en regenachtig, maar de wind speelt de hoofdrol. In de middag en avond komt het tot een westerstorm en tot diep landinwaarts komen zware tot zeer zware windstoten voor van 90 tot 130km/u. Het wordt 9 of 10 graden.

Wat heb je gemist?

Nederland is verantwoordelijk voor een veel grotere hoeveelheid CO2-uitstoot dan doorgaans wordt berekend, stellen milieuorganisaties Milieudefensie, Greenpeace en Natuur & Milieu. Dat komt doordat in de cijfers het aandeel dat wordt veroorzaakt door luchtvaart en scheepvaart niet wordt meegeteld. Ook in het klimaatakkoord van Parijs zijn de luchtvaart en de scheepvaart buiten schot gebleven, omdat moeilijk te bepalen is welk land precies verantwoordelijk is voor de CO2-uitstoot. De organisaties vinden dat landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en onderling afspraken moeten maken.

Een Airbus A330 van luchtvaartmaatschappij Eurowings (archief)

In de Amerikaanse staat North Dakota is de politie begonnen met het arresteren van de paar honderd activisten die zich verzetten tegen de aanleg van een oliepijpleiding. Die loopt door vier staten en is bijna af. Een laatste stuk moet nog worden aangelegd, maar dat loopt door het leefgebied van twee indianenstammen. Die zijn bang dat de Dakotapijpleiding heilige plaatsen zal verstoren. Ook wordt gevreesd voor milieuschade. Onder president Obama werd de bouw stilgelegd, maar zijn opvolger Donald Trump besloot vrijwel meteen dat de bouw moest worden hervat.

Protestkamp tegen Dakotapijpleiding afgebroken

Van de 13 miljoen Nederlanders die 15 maart hun stem mogen uitbrengen, is bijna een kwart 65 jaar of ouder. Bij de verkiezingen in 2012 was dat nog 22 procent. Volgens het CBS heeft die stijging te maken met het effect van de naoorlogse babyboom. Bijna de helft van de hele babyboomgeneratie is nu 65+: de geboortegolf liep tot 1955 en dit jaar bereikt iedereen met het geboortejaar 1952 die leeftijd.

De vier jeugdspelers die vorige week werden weggestuurd bij voetbalclub Bladella, zijn weer welkom bij de club. Het conflict met de ouders van de voetballertjes tussen de 10 en 14 jaar oud is bijgelegd. De voetbalclub uit Bladel laat in een verklaring weten dat de jongens "het blauwwitte shirt weer met trots kunnen dragen".

VV Bladella kwam in opspraak na het wegsturen van vier jeugdleden

Verder vandaag...

Vandaag doet de rechtbank uitspraak in de zaak tegen de bestuurder van een hoogwerker in Oosterwolde. De man bediende de hoogwerker toen die omviel tijdens een oldtimerfestival in mei 2015. Een man om het leven en raakten elf andere mensen gewond. Het Openbaar Ministerie heeft 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist wegens dood door schuld, plus het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Burgemeester Jozias van Aartsen neemt vandaag afscheid van zijn stad Den Haag. Na ruim acht jaar doet de 68-jarige VVD'er zijn ambtsketting af. Het afscheid vindt vanmiddag plaats tijdens een speciale raadsvergadering in de raadzaal van het Haagse stadhuis aan het Spui.

En er is sport: Ajax kan zich vanavond ten koste van Legia Warschau plaatsen voor de achtste finales van de Europa League. De uitwedstrijd in Warschau eindigde in 0-0, dus de Amsterdammers hebben alle kans om de laatste zestien te halen. AZ staat vanavond tegen Olympique Lyonnais voor de opdracht de 1-4 nederlaag uit de eerste wedstrijd weg te poetsen. Ajax-Legia Warschau begint om 19.00 uur, Olympique Lyon-AZ om 21.05 uur.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl