Carnavalsband.nl bespeelt het publiek tijdens een optreden
NOS NieuwsAangepast

Cashen met je carnavalskraker

De Deurzakkers, de Twee Pinten, Ria Valk, André van Duin: artiesten die vroeger landelijk grote carnavalshits scoorden en daar een flinke duit aan verdienden. Nog steeds valt er aardig wat geld te verdienen tijdens het carnavalsseizoen.

Carnavalsartiesten moeten het vooral hebben van liveoptredens. Zanger Lamme Frans bijvoorbeeld vraagt voor een optreden van twintig minuten 1495 euro. De Lawineboys tikken in een halfuur 2195 euro af. Zij hebben dit carnavalsseizoen 24 optredens op de planning staan.

De een maakt carnavalsmuziek voor de lol, de ander verdient er goed aan

Aan royalties verdienen de carnavalsartiesten niet veel. "Dit soort nummers worden bijna niet op de radio gedraaid, afgezien van nummers die meer feestnummers dan carnavalsnummers zijn”, zegt een woordvoerder van Buma Stemra, belangenbehartiger van Nederlandse muziekauteurs. Een voorbeeld van een nummer dat wel landelijk aansloeg is Sex met die kale van De Lawineboys, dat ruim 2,7 miljoen keer beluisterd is op Spotify.

Lokale artiesten

Maar niet alleen grote namen verdienen aan carnaval. Ook minder bekende artiesten en bands kunnen een leuk zakcentje verdienen. De Limburgse band Carnavalsband.nl begon in 2009 voor de lol maar is inmiddels aangesloten bij een boekingskantoor.

"We kregen steeds meer vraag en wilden de zaken netjes geregeld hebben", zegt bandlid Jeroen Kuijpers. Echt binnenlopen doen ze niet, want ze treden op één locatie per avond op. "Maar het is toch leuk."

Vorig jaar had Carnavalsband.nl voor het eerst een hit. Hun nummer Dat is Waan werd tweede bij de verkiezing van Carnavalshit 2016 op 3FM. "Financieel gezien leverde het niks op, maar we kregen wel veel publiciteit", zegt Kuijpers.

Een blad bier

Er zijn ook lokale bands en artiesten die ervoor kiezen om voor een blad bier te spelen, zoals carnavalsband Dun Tjappies uit Roosendaal (Tullepetaonestad). "We willen gewoon carnaval vieren", zegt bandlid Mark van Ostaijen. "Als je geld gaat vragen krijgen mensen ook meteen meer verwachtingen."

Dun Tjappies willen alleen uit de kosten blijven. Daarom sponsorde een lokale kroeg de opname van hun nummer Saus en mochten ze in de kroeg de videoclip opnemen. Meer dan dat wil de band niet. "Je moet zo veel inleveren als je op zoek bent naar geld en aandacht", zegt Van Ostaijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl