Wilders op campagne
NOS NieuwsAangepast

Kamerleden over beveiligingslek: schokkend en zorgelijk

In de Tweede Kamer is geschrokken gereageerd op het lek in de organisatie die onder anderen PVV-leider Wilders beveiligt. Een medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen wordt verdacht van het lekken van informatie naar een criminele bende. Korpschef Akerboom van de Nationale Politie denkt overigens dat de veiligheid van Wilders niet in het geding is geweest.

Bijna alle Kamerleden benadrukken dat veiligheid altijd de belangrijkste prioriteit is en dat politici hun werk moeten kunnen doen. In hun reacties vallen woorden als 'zorgelijk', 'schokkend' en 'vreselijk'. Ze wijzen erop dat het spannende verkiezingen zijn en dat er ook bij andere politici dan Wilders "een oogje in het zeil wordt gehouden".

Media

D66-leider Pechtold vindt dat ook medewerkers van de politie door de gebeurtenissen zijn getroffen. "Ik kan me goed voorstellen dat als je collega een rotte appel blijkt te zijn, je je afvraagt: 'Wat gebeurt me nu?'" Hij wil opheldering van premier Rutte en verbaast zich erover dat het nieuws over het lek via de media naar buiten is gekomen. "Zelfs direct betrokkenen wisten van niks."

Kamer geschrokken van beveiligingslek

CDA-leider Buma noemt het niet acceptabel "dat de politicus die het het meest nodig heeft een probleem blijkt te hebben in de beveiliging". Ook hij wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en hij vindt dat het lek moet worden gedicht.

Rotte appels

SP-leider Roemer vindt dat "beveiligers het maximale moeten doen om te bekijken of er dreiging is en ze moeten ingrijpen waar nodig is. Politici moeten zich daar zelf niet druk over hoeven te maken". Ook hij wil weten of er nog meer "rotte appels" zijn.

Lijsttrekker Segers van de ChristenUnie zegt dat "de eerste ring rond een gekozen politicus veilig moet zijn. Een politicus heeft vrijheid en veiligheid nodig." Ook hij vindt dat het kabinet moet nagaan of er nog meer zwakke schakels zijn.

Wilders wilde er vandaag weinig over kwijt. Hij twitterde dat hij niet reageert op de kwestie over zijn veiligheid en de actualiteit. De PVV-voorman voegde er wel aan toe dat het een serieuze zaak is die gelukkig ook serieus door het kabinet wordt opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl