Militanten van Islamitische Staat (IS) in Syrië (foto: november 2015)
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse jihadist na twee mislukte Syrië-reizen de cel in

Een Nederlandse Syriëganger van 23 jaar is veroordeeld tot een celstraf van 31 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De man had twee keer geprobeerd om zich aan te sluiten bij een jihadistische groepering in Syrië. De tweede poging waagde hij toen hij in afwachting van een proces was vrijgelaten.

De eerste keer, in december 2014, reisde hij met een andere man via de luchthaven van Düsseldorf naar Turkije. Beiden werd door Turkije opgepakt toen ze de grens met Syrië wilden oversteken.

Uit telefoons die in beslag zijn genomen, werd duidelijk dat ze contact hadden met jihadist Soufiane Z, een Nederlander die al in Syrië was. Van hem kregen ze instructies.

Voorarrest geschorst

In april 2015 is de man uitgeleverd aan Nederland. Zijn voorarrest werd, een maand nadat hij in de cel was gezet, onder voorwaarden geschorst. Begin 2016 werd duidelijk dat hij spoorloos was en in mei van dat jaar dook hij opnieuw op in Turkije, dat hem weer oppakte aan de grens met Syrië. Dit keer was hij via Bulgarije gereisd.

Hij zat vast sinds zijn tweede uitlevering en is nu veroordeeld voor een poging deel te nemen aan een criminele organisatie, voorbereiding van moord en doodslag.

De rechtbank neemt het hem bijzonder kwalijk dat hij een tweede jihadpoging ondernam terwijl er een proces tegen hem werd voorbereid. Als verzachtende omstandigheid woog de rechter mee dat het gaat om onvoltooide delicten. Ook wees de rechter erop dat hij in Turkije al vijf maanden vastzat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl