Kliniek 'De Woenselse Poort' in Eindhoven
NOS Nieuws

Tbs-kliniek aansprakelijk gesteld na zelfmoord

Tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven is aansprakelijk gesteld voor de dood van een tbs'er vorig jaar; de kliniek zou de beveiliging niet op orde hebben. De man pleegde zelfmoord met een vuurwapen dat de kliniek was binnengesmokkeld.

De advocaten van de broers van de man willen dat De Woenselse Poort binnen veertien dagen de verantwoordelijkheid erkent en de schade vergoedt die de nabestaanden zeggen te hebben geleden.

Gesmokkeld

De man pleegde op 25 februari vorig jaar samen met een bewoonster van de kliniek zelfmoord met een vuurwapen dat ze naar binnen hadden gesmokkeld. Volgens het Eindhovens Dagblad hadden de twee een relatie.

Op de resocialisatie-afdeling waar de twee verbleven, werd niet gecontroleerd op wapens. Inmiddels is die controle verscherpt.

De Inspecties Veiligheid en Justitie en Gezondheidszorg onderzochten het incident en concludeerden dat de Woenselse Poort onvoldoende in staat was om toezicht te houden op de cliënten en niet genoeg professionaliteit in huis heeft om op risico's te anticiperen. Ook zou in het geval van deze dubbele zelfmoord niet voldaan zijn aan voorwaarden voor goede zorg.

Voldoende reden

Advocaat Lieftink zegt dat het voor de hand ligt dat er een relatie is tussen de zelfmoord en de tekortkomingen in de kliniek. Voor de nabestaanden is er dan ook voldoende reden om De Woenselse Poort aan te klagen.

De verzekeraar van de kliniek heeft aansprakelijkheid eerder afgewezen.

Vanwege het negatieve effect op de vertrouwensrelatie tussen personeel en cliënt werd op de afdeling niet standaard op wapens gecontroleerd. Advocaat Lieftink vindt het opmerkelijk dat dat nu wel gebeurt.

De Woenselse Poort kwam een paar weken geleden in het nieuws toen de Inspectie Veiligheid en Justitie meldde dat een derde van de patiënten drugs gebruikt. Dat gebeurt soms met medeweten van het personeel en staat bij sommige cliënten in het behandelplan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl