Ildar Dadin bij een protest in Moskou in 2014
NOS Nieuws

Hoogste rechter zet streep door celstraf anti-Poetin-betoger

Een Russische activist die ruim een jaar vastzit moet vrijkomen, heeft de hoogste rechter in Rusland bepaald. Ildar Dadin (34) kreeg eind 2015 drie jaar cel voor een serie vreedzame soloprotesten tegen het Kremlin, in hoger beroep werd de straf verlaagd tot 2,5 jaar.

Het constitutioneel hof bepaalde eerder deze maand dat het vonnis opnieuw bekeken moet worden. Als argument gebruikte het hof dat een omstreden wet uit 2014 die bepaalde vormen van protest strafbaar maakt mogelijk leidt tot disproportioneel hoge celstraffen. De hoogste Russische rechtbank komt nu tot de conclusie dat daarvan sprake is.

De wet werd destijds aangenomen na massale protesten tegen president Poetin. Volgens de wet zouden betogers die in een periode van 180 dagen herhaaldelijk zijn opgepakt bij illegale betogingen zwaarder worden gestraft. Dadin is voor zover bekend de eerste en enige die volgens de wet werd veroordeeld.

Marteling

Dadin zei enkele maanden nadat hij in de cel was beland, dat hij werd gemarteld door gevangenisbewakers. Hij zou worden geslagen en bedreigd zijn met verkrachting en de dood. Later is hij overgeplaatst van een gevangenis in Karelië, in het noordwesten van Rusland, naar een strafkamp in Siberië.

Advocaten van Dadin verwachten dat hij op z'n vroegst maandag vrijkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl