Vliegtuig vertrekt van luchthaven Zaventem
NOS NieuwsAangepast

Ruzie tussen Brussel en Vlamingen over geluidsnormen Zaventem

De stad Brussel gaat boetes uitdelen aan vliegtuigmaatschappijen die de geluidsnormen overtreden. Vliegtuigen die vanaf luchthaven Zaventem 's nachts over de stad vliegen, overschrijden de normen van het Brusselse hoofdstedelijk gewest geregeld. Dit zijn echter strengere normen dan de regels die gelden op de nationale luchthaven zelf, die in Vlaanderen ligt.

Zo duurt de nacht in Vlaanderen tot 6.00 uur en in Brussel tot 7.00 uur. "Dat betekent dus dat als vliegtuigen over Brussel vliegen, ze rekening moeten houden met twee verschillende geluidsnormen", zegt correspondent Joris van Poppel.

Nu Brussel hoge boetes gaat uitdelen, dreigt een onwerkbare situatie voor luchtvaartmaatschappijen. "En ook de Vlamingen zeggen nu: Jullie maken onze luchthaven kapot", zegt Van Poppel.

De gevolgen voor luchthaven Zaventem kunnen groot zijn. Ryanair schrapt al vroege vluchten op Zaventem als gevolg van de boetes en heeft aangekondigd niet verder te investeren in de luchthaven. De luchtvaartmaatschappij verplaatst de vluchten naar Charleroi.

Andere vliegmaatschappijen hebben ook aangekondigd naar andere vliegvelden te gaan kijken. "Dat komt omdat vluchten tussen 6.00 uur en 7.00 uur erg belangrijk zijn voor vliegtuigmaatschappijen", zegt Van Poppel.

Vuist op tafel

De federale regering van België kan niet veel doen, omdat dit een regionale bevoegdheid is. "Daarom kan premier Michel niet met zijn vuist op tafel slaan om dit op te lossen", zegt Van Poppel. En dus moet Vlaanderen proberen er uit te komen met het hoofdstedelijke gewest Brussel.

De boetes die Brussel vanaf vandaag uitdeelt worden pas over twee maanden voor het eerst geïnd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl