Politieagenten bij het morturarium waar de resten van Kim Jong-nam worden bewaard
NOS NieuwsAangepast

Pogingen tot inbraak in mortuarium Kim Jong-nam

De politie in Maleisië zegt dat is geprobeerd in te breken in het mortuarium waar Kim Jong-nam wordt bewaard, de halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Of Noord-Korea erachter zit, wil de politie niet bevestigen. Verder dan "wij weten wie het zijn", wilde politiechef Khalid Abu Bakar niet gaan. Het mortuarium wordt bewaakt door zwaarbewapende agenten.

De persconferentie van de Maleisische politie

In verband met zijn dood wil de politie een gesprek met de tweede secretaris van de Noord-Koreaanse ambassade in Maleisië en een medewerker van Noord-Koreaanse vliegtuigmaatschappij Air Koryo. Beiden zijn nog in Maleisië.

"Wij hopen dat de Noord-Koreaanse ambassade met ons samenwerkt en ons toestaat om hen op korte termijn te ondervragen", zei Abu Bakar.

Geoefend

De politiechef zei ook dat de twee vrouwen die worden verdacht van het ombrengen van Kim Jong-nam, geoefend hebben met het omgaan met gif en het aanbrengen daarvan op iemands gezicht. Ze zouden onder meer in een winkelcentrum in Kuala Lumpur hebben geoefend.

Pogingen tot inbraak in mortuarium Kim Jong-nam

Stoffen die bij de autopsie werden gevonden, zijn naar een laboratorium gestuurd. Toxicologen van dat laboratorium zeggen dat er geen overtuigend bewijs is gevonden dat er gif is gebruikt, zegt correspondent Marieke de Vries. "Ze hebben in elk geval vast kunnen stellen dat hij geen hartaanval heeft gehad. Ook is hij niet gestoken of beschoten."

Onderzocht wordt of de vrouwen een vergiftigde crème op zijn gezicht hebben gesmeerd.

Noord-Koreanen die in verband met de dood van Kim worden gezocht

Kim Jong-nam werd op 13 februari in de vertrekhal van het vliegveld van Kuala Lumpur door twee vrouwen aangevallen. Zelf zei hij dat de vrouwen iets in zijn gezicht hadden gespoten. Hij werd onwel en stierf toen hij naar een ziekenhuis werd gebracht.

Beide vrouwen zijn gearresteerd. De een had een Indonesisch, de ander een Vietnamees paspoort. Ook twee mannen werden opgepakt, een Noord-Koreaan en een Maleisiër.

Daarnaast wordt jacht gemaakt op vijf Noord-Koreanen. Vier van hen hebben Maleisië kort na het incident verlaten en zijn vermoedelijk teruggekeerd naar Noord-Korea. De politie denkt dat deze vier het gif hebben geleverd. Maleisië heeft Noord-Korea om uitlevering van de vier gevraagd, maar de regering in Pyongyang weigert alle medewerking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl