Traumachirurg Leo Geeraedts legt uit hoe cursisten een tourniquet moeten gebruiken.
Aangepast

Een aanslag, mensen bloeden, wat doe je?

Je moet er niet aan denken, maar ook in Nederland is de kans op een aanslag nog steeds reëel. Als er iets gebeurt, dan is het van groot belang dat zoveel mogelijk mensen weten hoe ze levensbedreigende bloedingen kunnen stoppen.

Dat zegt Leo Geeraedts, traumachirurg en initiatiefnemer van de nieuwe cursus: Stop de Bloeding - Red een Leven. "Er kunnen meer mensen overleven na een aanslag als omstanders weten hoe ze ernstige bloedingen moeten behandelen. Daar hoef je geen medicus voor te zijn, iedere omstander kan levensreddend optreden."

Bloed

Twaalf cursisten kijken in een leslokaal van het VU Medisch Centrum naar gapende wonden in armen en benen waar soms het bloed uit gutst. Een student biologie heeft er geen moeite mee. "Ik wil weten wat ik kan doen als er net een bom is afgegaan. Een slachtoffer in een plas bloed is natuurlijk niet prettig om te zien, maar ik ben niet bang voor bloed."

Cursisten leren hoe ze druk moeten uitoefenen op een wond en hoe ze een tourniquet moeten aanleggen om een been of arm.

Bij ernstig bloedverlies kan iemand in een paar minuten doodbloeden, zegt Leo Geeraedts. Hij is expert op het gebied van bloedverlies en shock en vloog jaren mee als arts op de traumahelikopter. "Ik heb gezien hoe belangrijk het is dat je ernstige bloedingen op de plaats van het ongeluk moet stoppen. Je kan daardoor niet alleen een leven redden, je verkleint ook de kans op blijvende invaliditeit."

Eerste hulp

Hoe meer omstanders weten wat ze moeten doen na een ongeluk, of erger een aanslag, hoe meer levens volgens Geeraedts kunnen worden gered. "Daarom vind ik ook dat alle middelbare scholen EHBO-cursussen moeten geven."

Mensen die niks weten van EHBO kunnen hier lezen, hoe je een ernstige bloeding toch kan stoppen. "Je kan het niet fout doen of het nog erger maken dan het al is. Maar doe iets", benadrukt de traumachirurg.

Een tourniquet aanleggen bij de cursus Stop de Bloeding - Red een Leven

Geeraedts was vorig jaar bezig zich te verdiepen in de van oorsprong Amerikaanse cursus, toen vlak daarna de bommen ontploften in Brussel en vliegveld Zaventem. "Dat heeft het wel in een stroomversnelling gebracht." Nu geeft hij met andere trainers cursussen in Amsterdam. Een cursus kost 75 euro. "Het is kostendekkend, maar ik hoop dat bijvoorbeeld verzekeraars gaan meebetalen." Het is de bedoeling dat traumacentra door heel het land de cursus gaan geven.

Deel artikel: