CDA-leider Buma
NOS NieuwsAangepast

Buma: ik wil een verbindende premier zijn

CDA-leider Buma wil een premier zijn die verbindt. In een interview met de Volkskrant zegt hij dat hij het verbindende wil terugbrengen. "Een duidelijke visie op onze waarden en normen, dat heb ik de afgelopen jaren gemist."

Volgens Buma is premier Rutte vlot, maar mist hij diepgang. "Als je kijkt naar 2012 en nu, dan zijn de CPB-cijfers beter. Maar de cijfers over hoe mensen zich voelen zijn slechter. Dat is de VVD, dat is Rutte", zegt hij.

De CDA-leider wil afrekenen met het individualisme; "meer gericht zijn op wat je voor de ander kan doen". Hij noemt de versplintering in de maatschappij extreem. "De afstand tussen groepen wordt groter. Niet door verzuiling, maar omdat de kansen verschillen", zegt hij. "Dat doorbreek je door iedereen met anderen in contact te brengen."

Saai

Buma begrijpt dat mensen hem saai vinden, maar dat deert hem niet. "Ja, ik ben wie ik ben en dat draag ik mee in de politiek. Maar na een fractievergadering hoor ik nooit: goh, wat was hij weer saai vandaag." Hij denkt dat hij ook een degelijk en betrouwbaar imago heeft en dat zijn onderkoelde humor niet altijd begrepen wordt.

Een hardnekkige streptokokkeninfectie in 2010 heeft zijn levenshouding veranderd. "Je beseft hoe relatief alles is, omdat je weet dat het leven zo voorbij kan zijn. Naarmate het langer geleden is, wordt dat besef alleen maar groter." Buma zegt dat hij zich sindsdien beter kan verplaatsen in wat mensen voelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl