De rechtbank in Assen
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Werkstraf voor in coma slaan student

Een 20-jarige man uit het Groningse Jonkersvaart is veroordeeld tot 240 uur werkstraf voor zware mishandeling. Hij sloeg twee jaar geleden een student in coma tijdens het uitgaan.

Naast de werkstraf kreeg de man een half jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd en moet hij het slachtoffer ruim 7000 euro schadevergoeding betalen, meldt RTV Drenthe.

Blijvend hersenletsel

De Groningse student werd op 15 februari 2015 ogenschijnlijk zonder aanleiding met één vuistslag neergeslagen tijdens het uitgaan in Roden.

Hij viel met zijn hoofd op de grond en liep blijvend hersenletsel op. De man lag een paar weken in coma en de artsen vreesden een tijd voor zijn leven.

Geen aanleiding

De dader uit Jonkersvaart zei twee weken geleden in de rechtszaal dat er sprake was van een opstootje en dat hij daarom uithaalde. Hij kende het slachtoffer niet.

Dat hij een jaar later tijdens een feest in Marum ook nog een andere man een kopstoot gaf, waarbij dat slachtoffer een gebroken neus opliep, vond de rechtbank extra kwalijk.

Hogere straf

Het vonnis van 240 uur werkstraf is hoger dan de eis. Het Openbaar Ministerie eiste tachtig uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke jeugddetentie tegen de Groninger.

De rechtbank vond het niet nodig om het jeugdrecht toe te passen omdat de man volwassen en volledig toerekeningsvatbaar was toen hij de misdrijven pleegde.

Advertentie via Ster.nl