Melkkoeien op een boerderij in Doorwerth

Veel melkveeboeren willen stoppen

Er blijken veel meer melkveeboeren te willen stoppen met hun bedrijf dan er kunnen worden uitgekocht. Een subsidieregeling die het ministerie van Economische Zaken gisteren openstelde, is nu al overtekend.

"Dit hadden we gehoopt en ook wel verwacht", zegt een woordvoerder van staatssecretaris Van Dam. "Goed om te zien dat het werkt."

Hoeveel boeren zich precies hebben gemeld, hoopt het ministerie later vandaag te weten. Wel is al duidelijk dat er maar geld is voor een kwart van de boeren die zich sinds gisteren hebben opgegeven. Er is nu 12 miljoen euro beschikbaar. De selectie van de boeren zal plaatsvinden op basis van loting.

Europa

De stoppersregeling is ingesteld omdat de Europese Unie niet accepteert dat de boeren te veel mest produceren. De oorzaak daarvan is de afschaffing van het Europese melkquotum in het voorjaar van 2015. Boeren gingen uit van een gigantische stijging van de vraag naar melk, wat leidde tot een vee-, en dus een mestoverschot.

Dat moet nu op last van Brussel worden weggewerkt. De stoppersregeling is onderdeel van een 'fosfaatreductieplan', opgesteld door de sector zelf. Onderdeel van dat plan is ook een reductie van de veestapel. Die gaat voor alle melkboeren gelden.

Vrijwillig

De stoppersregeling is vrijwillig. In totaal heeft het ministerie daar 50 miljoen euro voor uitgetrokken. Er volgen nog twee inschrijvingen. Wanneer het ministerie de regeling opnieuw openstelt, is nog onbekend.

In verband met het fosfaatreductieplan is de afgelopen weken een recordaantal koeien geslacht. In de eerste zes weken van dit jaar ging het om 92.500 runderen. Dat is 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zegt het vakblad Boerderij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl