H.R. McMaster bij president Trump in zijn buitenverblijf
NOS NieuwsAangepast

Trump draagt generaal voor als opvolger Flynn

De Amerikaanse president Trump heeft luitenant-generaal Herbert Raymond ('H.R.') McMaster naar voren geschoven als zijn nieuwe nationale veiligheidsadviseur. McMaster moet de opvolger worden van de vorige week opgestapte Michael Flynn. Hij diende onder meer in de Eerste Golfoorlog en in Irak en Afghanistan, en hij schreef een kritisch boek over het optreden van de Amerikanen in Vietnam.

Michael Flynn vertrok omdat hij in opspraak was geraakt nadat hij mogelijk de wet had overtreden, door al voor zijn aantreden met de Russische ambassadeur te spreken over de eventuele opheffing van sancties tegen Rusland.

"Een man met ontzettend veel talent en ervaring", zei Trump over McMaster, die hij vandaag ontving in zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida.

Niet eerste keus

McMaster begon zijn militaire carrière in 1984 en speelde onder president Bush een belangrijke rol bij de strijd tegen opstandelingen in Irak, na de val van Saddam Hussein. Later werd hij hoogleraar militaire geschiedenis aan de militaire academie Westpoint. In 2003 kreeg hij een beurs voor historisch onderzoek aan de prestigieuze Stanford universiteit.

Voor- en tegenstanders van Trumps regering roemen McMaster als militair strateeg. Hij staat bekend als een uitgesproken intellectueel. Time Magazine plaatste hem in 2014 op een lijst met de honderd meest invloedrijke personen ter wereld.

De luitenant-generaal was niet Trumps eerste keus om Flynn op te volgen. Eerder vroeg hij oud-militair Robert Harward, maar die bedankte voor de eer, omdat hij zich zorgen zou maken over de onrust rond het Witte Huis sinds het aantreden van Trump.

Kellogg

Keith Kellogg, die na het opstappen van Flynn was benoemd tot waarnemend nationaal veiligheidsadviseur, wordt opnieuw stafchef voor de Nationale Veiligheidsraad. De vroegere VN-ambassadeur John Bolton krijgt ook een rol in de regering van Trump, maar het is nog niet bekend welke.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl