Droogte in Zuid-Sudan
NOS NieuwsAangepast

'Ik ga nog liever zelf dood dan dat ik mijn koeien laat verhongeren'

De hongersnood in Zuid-Sudan is veroorzaakt door mensenhanden. "De tekorten door droogte hadden makkelijk gecompenseerd kunnen worden", zegt correspondent Koert Lindijer. "Maar door de burgeroorlog zijn mensen op de vlucht geslagen. Daardoor kunnen ze niets planten, kunnen hulporganisaties niemand bereiken en is de economie in elkaar gezakt."

Zuid-Sudan heeft te maken gehad met een inflatie van zo'n 800 procent en ook in andere delen van Oost-Afrika gaat het niet goed. Lindijer: "In Somalië, Ethiopië en Kenia regent het al vele maanden onvoldoende, met als gevolg dat zeker tien miljoen mensen in de hoorn van Afrika hard voedselhulp nodig hebben. Het landschap is zo droog als karton."

Bezettingen

In het noorden van Kenia hebben Samburu-nomaden landerijen en boerderijen bezet, op zoek naar gras en water. Volgens Lindijer hebben die bezettingen de afgelopen weken een cyclus van geweld op gang gebracht.

"De politie neemt wraak op nomaden en de nomaden verzetten zich met geweren tegen de landeigenaren en de politie. Het gras op de bezette boerderijen is bijna op."

Gevechten

Lindijer bezocht een boerderij van duizenden hectare groot. "Het hek stond wagenwijd open, ik kon gewoon doorrijden. Bij de ingang vond ik een lege kogelhuls, er was daar gevochten. De boerderij is bezet door Samburu-nomaden."

Ik laat mijn koeien niet doodgaan, dan ga ik nog liever zelf dood.

Herder

Een van de mensen die hij daar spreekt vertelt dat het een van de weinige plekken is waar nog gras is. "Het is niet mijn boerderij", zegt de herder. "Maar ik heb ook recht op dit gras. Ik laat mijn koeien niet doodgaan, dan ga ik nog liever zelf dood."

Een manager van de boerderij vertelt dat er ruim drie duizend koeien worden gehouden. "Maar sinds enkele weken zijn nomaden met 56.000 koeien onze boerderij binnengevallen. Ik denk dat we het nog maximaal drie weken volhouden, dan is alles op."

Meer problemen

Het probleem van droogte in Afrika wordt volgens Lindijer groter en frequenter. "Er zijn meer mensen en er is meer vee, maar er is minder ruimte en er is sprake van klimaatsverandering. De Mount Kenia, in het gebied waar deze boerderij ook staat, was dertig jaar geleden wit van de sneeuw. Nu is al die sneeuw helemaal verdwenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl