Wayne Shaw, opvallende verschijning van Sutton United
NOS VoetbalAangepast

Sutton United-doelman Shaw (125 kilo) lust Arsenal rauw

Eerlijk is eerlijk. Wayne Shaw zal vanavond waarschijnlijk niet in actie komen. Maar dat er de nodige aandacht naar hem zal uitgaan staat wel vast. Met zijn 45 jaar en 125 kilo is de reservedoelman van Sutton United in korte tijd uitgegroeid tot een cultheld, wat de FA Cup-ontmoeting met Arsenal tot een smakelijk hapje maakt voor de Engelse media.

Ross Worner is de onbetwiste nummer één in het doel van Sutton United, een van de stuntploegen in de FA Cup. Sutton United speelt in de Conference National, het vijfde niveau in het Engelse profvoetbal. Dat Shaw met zijn in het profvoetbal ongewone postuur een cultstatus heeft verworven is niet verwonderlijk, maar dat doet niets af aan zijn fanatisme en toewijding als reservedoelman.

Gander Green Lane heeft een capaciteit van 5.000 toeschouwers

In de selectie van Sutton United is Shaw 'de man die alles kan'. Hij is niet alleen reservedoelman, maar ook keeperstrainer, verzorger en terreinknecht. Hij speelde nog geen minuut dit seizoen, maar toch is hij voor de Engelse pers de meest interessante speler om in beeld te nemen.

Shaw, voormalig ijscoman, kan er wel om lachen. "Als dit ervoor zorgt dat Sutton meer aandacht krijgt, dan is het geweldig. De club verdient de aandacht die het krijgt, op welke manier dan ook", zegt Shaw in een interview met de Daily Mail.

Naaktfoto's

De alleskunner krijgt tegenwoordig de meest vreemde verzoeken. "Ik ben al gevraagd voor een fotoshoot. Naakt. Maar ik mag dan wel mijn handschoenen aanhouden. En mijn edele delen zullen dan bedekt blijven."

Toch kon Shaw niet altijd lachen om grappen over zijn uiterlijk. In 2013 werd hij namelijk ontslagen door Sutton United toen hij een supporter een kopstoot gaf. Waarom? De beste man maakte een opmerking over zijn gewicht. Een jaar later werd Shaw in genade aangenomen. En nu is hij niet weer weg te slaan bij Sutton. Drie keer in de week slaapt hij zelfs op een bank in de kantine, omdat hij na een lange dag geen zin heeft om helemaal naar huis te rijden.

Veel eten

Shaw heeft op de achtergrond een zeer belangrijke rol gespeeld bij de zege op Leeds United, in de vorige ronde van de FA Cup. Althans, dat beweert hijzelf. Zo zou hij spits Jamie Collins in de aanloop naar het bekerduel voedingsadviezen hebben gegeven. En zie, uitgerekend Collins maakte tegen Leeds de winnende goal.

"Wat een vent", vertelt Shaw. "De avond voor de wedstrijd at hij een hamburger en friet. Ook sloeg hij een paar glazen Guinness achterover. Daarna nam hij ook nog een pasta met kip en nog een paar biertjes. Toen besloot hij naar huis te gaan. De volgende ochtend, kort voor de wedstrijd, werkte hij nog een kipschotel naar binnen. En hoe ging de wedstrijd? Hij maakte de winnende."

Of Collins ook in de wedstrijd tegen Arsenal de winnende gaat maken, moeten we afwachten. "Hoe meer hij eet, hoe beter hij wordt", zegt Shaw. "Ik zou willen dat het voor ons allemaal geldt."

Shaw zit in ieder geval vanavond weer als topattractie op de bank. Om 20.55 uur staat Arsenal op het menu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl