Rond het proces in Mugla waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen

Verdachten mislukte moordaanslag Erdogan voor de rechter

In de Turkse stad Mugla is het proces begonnen tegen 47 militairen en burgers die verdacht worden van poging tot moord op president Erdogan. De mislukte aanslag vond afgelopen jaar plaats op de avond van 15 juli, en maakte deel uit van de couppoging van opstandige Turkse militairen.

De verdachten, 37 militairen en tien burgers, zijn onder meer aangeklaagd voor poging tot moord en schending van de grondwet. Hen hangt ten minste levenslang boven het hoofd; volgens Turkse media zal de aanklager tegen elk van hen zes keer levenslang eisen.

Drie verdachten worden in absentia berecht. Volgens het Turkse persbureau DHA is een van hen de in de VS wonende invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen, die door Erdogan eerstverantwoordelijk wordt gehouden voor de poging tot staatsgreep.

Marmaris

Op de late avond van 15 juli arriveerden de militairen per helikopter bij een hotel in de badplaats Marmaris, waar Erdogan met zijn familie vakantie vierde. Aan touwen lieten ze zich zakken op het complex en bestormden daarna het gebouw. Maar Erdogan was getipt en had zich kort tevoren per helikopter uit de voeten weten te maken. Bij de bestorming kwamen twee politieagenten om.

Diezelfde avond reden opstandige militairen met tanks door Ankara en Istanbul, maar ze slaagden er niet in de rest van het leger achter zich te krijgen. Ook de Turkse bevolking keerde zich massaal tegen de coupplegers. Bij de gebeurtenissen in de nacht van 15 op 16 juli kwamen ten minste 240 mensen om.

Betogers bij de rechtszaal in Mugla eisten de doodstraf voor de verdachten

De verdachten werden vandaag buiten voor de rechtszaal opgewacht door tientallen Turken die luidkeels de doodstraf eisten voor de coupplegers. Turkije heeft de doodstraf in 2002 afgeschaft, maar sinds de mislukte coup wordt er weer gesproken over herinvoering van de doodstraf.

Voor de rechter zeiden enkele verdachten dat ze van plan waren Erdogan te ontvoeren, niet om hem te doden. Het is nog onduidelijk hoe lang de rechtszaak in Mugla gaat duren. In heel Turkije staan processen tegen verdachten van de mislukte coup op de rol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl