EU maakt einde aan octrooien op groenten en fruit

De EU stopt met het verlenen van octrooien op varianten van groenten en fruit. De EU-landen hebben vandaag unaniem besloten dat het Europees Octrooibureau een eind moet maken aan deze praktijk.

De Nederlandse regering was al langer tegen dit soort patenten en is blij. "De veredelaars spelen een cruciale rol in de voedselproductie door steeds nieuwe, sterkere gewassen te ontwikkelen", zegt staatssecretaris Van Dam. "Als zij vrij kunnen beschikken over biologisch materiaal bevorderen we de innovatie in de veredelingssector, wat goed is voor de Nederlandse concurrentiekracht en uiteindelijk ook voor de voedselzekerheid in de wereld."

Kwekersrecht

Sinds 2015 stond het Europees Octrooibureau het patenteren van groentevarianten toe. Multinationals als het Amerikaanse Monsanto en het Zwitserse Syngenta hebben dat sindsdien met succes gedaan. Zo werd er een octrooi verleend voor een minder waterige tomaat en broccoli met extra veel antioxidanten.

Dit doorkruist het bestaande kwekersrecht, waarbij kwekers en veredelaars groenten steeds verder kunnen doorontwikkelen.

Het kwekersrecht bepaalt dat iedereen elkaars groenten kan gebruiken om een nieuwe variant te kweken die mooier, smaakvoller of beter bestand is tegen bepaalde ziekten of klimaatomstandigheden.

Een bedrijf dat een nieuwe variant kweekt, heeft vervolgens het alleenrecht op die variant. Wel kan die plant als basis worden gebruikt door andere bedrijven om verder te kruisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl