Achthonderd mensen konden zomaar inloggen op het aanslagbiljet van een wildvreemde
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Belastinggegevens wildvreemde naar 800 mensen

Belastingsamenwerking West-Brabant heeft het afgelopen weekeinde honderden mensen een brief gestuurd waarmee het mogelijk was in te loggen op de pdf met de belastingaanslag van iemand anders. Daarop staan onder andere zijn of haar burgerservicenummer (bsn) en bankrekeningnummer. In alle gevallen blijkt het te gaan om een en dezelfde persoon en zijn gemeentelijke belastingaanslag.

Belastingsamenwerking West-Brabant regelt de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen in Bergen op Zoom, Breda, Dongen, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Woensdrecht en Zundert.

Crisisberaad

Het was een werknemer van Belastingsamenwerking zelf die gistermiddag de verzending van de foutieve brieven ontdekte. Hij logde in met zijn bsn en kwam terecht op de pdf met de belastingaanslag van iemand anders. Na een kort crisisberaad stopte het bedrijf de verzending van de resterende brieven.

"De kraan is dichtgedraaid", zegt directeur Peter Stoffelen van Belastingsamenwerking West-Brabant op Omroep Brabant.

Het is nog onduidelijk hoe de fout is ontstaan. Normaal worden de gegevens van mijnoverheid.nl in een pdf gezet en krijgt de belastingplichtige een brief met gegevens waarmee hij of zij kan daarbij kan komen.

Niet nijdig

Stoffelen heeft contact gezocht met de man of vrouw wiens bsn en bankrekeningnummer nu op straat liggen. "Het is natuurlijk wel uiterst vervelend. Ik heb zondagavond meteen contact gezocht met deze persoon, die niet nijdig is".

De 800 mensen die de gegevens van de wildvreemde konden inzien, krijgen vandaag een (nieuwe) brief van Belastingsamenwerking West-Brabant. Daarin wordt hen gevraagd de verkeerde brief weg te gooien.

Advertentie via Ster.nl