Mike Pence (l) en Jean-Claude Juncker in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Brussel opgelucht na sussende woorden Pence, maar vragen blijven

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

Met een diepe zucht beklom Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, vanochtend het podium van de perszaal. "Dit hadden we echt even nodig", zei hij tegen de aanwezige journalisten. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence, die naast hem stond, knikte voorzichtig instemmend.

Tusk was tevreden over de rustige toon die de Amerikaanse vicepresident over Europa had aangeslagen. "Er zijn de laatste tijd te harde woorden gesproken. Er was te veel onduidelijk en ik ben blij dat de lucht nu is geklaard", aldus Tusk.

Relaties

Pence, die een dagje Brussel 'doet' en alle Europese instanties, inclusief de NAVO, afloopt, bleef niet achter. Hij zei namens president Trump dat hij de goede relaties met de Europese Unie in stand wil houden. Hij noemde daarbij ook de strijd tegen het internationaal terrorisme en de onderlinge handelsrelatie.

'VS blijft samenwerken met Europa'

Ook voorzitter Juncker van de Europese Commissie sprak over de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS. "Onze handel zorgt voor duizenden banen."

De opluchting bij de Europese leiders over het bezoek van de Amerikaanse vicepresident is groot. Er werd gevreesd voor nog meer afstand tussen de twee grootmachten. Donald Trump liet zich lovend uit over de brexit, suggereerde dat de EU zijn langste tijd had gehad en beloofde de Amerikanen een eind te maken aan vrijhandelsakkoorden om de eigen markt te beschermen.

Met een lichte glimlach om de lippen merkte Donald Tusk op: "De berichten over de dood van het Westen zijn sterk overdreven."

Poeslief

"Wat we zien zijn poeslieve Amerikanen, zowel op het terrein van de handel als defensie", zegt correspondent Arjan Noorlander. "Hoewel na de ruimhartige woorden wel een hele sterke 'maar' volgt. Een 'maar' die bij de NAVO gaat over eerlijk delen van geld. En een 'maar' die bij de handel gaat over het eerlijk delen van de opbrengst."

En dan is er nog de onuitgesproken 'maar' en die gaat over "maar namens wie spreekt de vicepresident eigenlijk?". Spreekt hij ook namens president Trump?

In mei zal dat duidelijk worden, want het is de bedoeling dat de Amerikaanse president dan het nieuwe NAVO-hoofdkantoor in Brussel komt openen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl