Christusbeeld in New Mexico

'Politici misbruiken christelijke cultuur'

Politici moeten ophouden om de christelijke cultuur in te zetten voor hun eigen gewin. Dat schrijven zo'n 25 prominente christenen in een petitie. Onder hen bisschop De Korte en voorzitter Van den Broeke van de Protestantse Kerk in Nederland.

De schrijvers noemen geen namen van politici, maar ze richten zich waarschijnlijk op de groeiende groep politici, met name ter rechterzijde, die roepen dat de christelijke traditie in Nederland in gevaar is.

Holle campagneretoriek

"Een kerk is geen politieke partij", staat in de petitie. "Wij passen ervoor om ingezet te worden voor holle campagneretoriek, om als stemvee te worden opgetrommeld, om de symbolische stok te zijn waarmee anderen worden weggeslagen."

"Dat druist recht tegen het hart van het christendom in, dat wereldwijd open is, grenzeloos barmhartig en lokale politieke beslommeringen ver overstijgt."

Ze wijzen er ook op dat wie de Bergrede of andere woorden van Jezus leest en wil doorvoeren als politiek program, "al snel gillend wegloopt".

"Wraak wordt ondergeschikt aan het toekeren van de andere wang. Vergeving moet tot in het oneindige worden herhaald. Als een ander iets van je eist, moet je niet weigeren maar juist het dubbele geven. Daar valt geen politiek op te bedrijven."

Christelijk geluid

De petitie is een initiatief van theoloog Alain Verheij. In Trouw zegt hij dat hij zich stoort aan politici "die zo makkelijk roepen dat onze christelijke cultuur moet worden beschermd zonder dat ze dat verder concreet maken. Het stoort me ook dat die politici nou niet bepaald bekend staan vanwege hun christelijke geluid."

De ondertekenaars zijn wel blij met de hernieuwde belangstelling voor het christendom en roepen op om kinderen weer te leren over "de dwarse idealist Jezus Christus".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl