Bij de Europese verkiezingen kon op een studentenvereniging al 's nachts worden gestemd
NOS NieuwsAangepast

Snapchat en Facebook moeten jongeren naar stembus krijgen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken roept alle stemgerechtigden nadrukkelijk op te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Met de campagne 'Elke stem telt' wordt vooral geprobeerd om ook jongeren naar de stembus te krijgen.

In de campagne wordt benadrukt hoe belangrijk stemmen is. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders vinden dat hun stem niet wordt gehoord, maar op verkiezingsdag toch thuisblijven. "Hoe meer mensen stemmen, dus gehoord worden, hoe beter onze democratie gaat werken", zegt Plasterk.

Koers

Via het Snapchat-account ElkeStemTelt hoopt het ministerie met jongeren in gesprek te komen over de democratie om ze duidelijk te maken dat "zij het verschil kunnen maken in de koers van ons land". Op Facebook wordt informatie gegeven over stempassen en de openingstijden van de stembureaus. Ook zijn er spotjes op radio en televisie.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op woensdag 15 maart.

Er zijn meer initiatieven om jongeren te bewegen naar de stembus te gaan. Presentator Tim Hofman rijdt met een Stembus door Nederland om jongeren zover te krijgen. Hij roept ook iedereen op een dag vrij te nemen.

De Nationale Jeugdraad probeert meer stembureaus te openen op hbo's en mbo's. Dit jaar mogen 850.000 jongeren voor het eerst stemmen. Jongeren moeten niet naar de stembus, maar de stembus moet naar de jongeren, vindt de Jeugdraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl