De linkse kandidaat Moreno
NOS NieuwsAangepast

Tweede ronde nodig bij presidentsverkiezingen Ecuador

In Ecuador is een tweede verkiezingsronde nodig om te bepalen wie de nieuwe president wordt. Geen van de kandidaten haalde de benodigde 50 procent van de stemmen.

Nadat bijna 80 procent van de stemmen was geteld, stond de linkse kandidaat Lenin Moreno op bijna 40 procent. Bijna 30 procent stemde op de conservatieve kandidaat Guillermo Lasso. Zij nemen het tegen elkaar op in de tweede ronde op 2 april.

De voormalige vice-president Moreno is partijgenoot van de zittende president Rafael Correa. In de tien jaar van zijn presidentschap gebruikte hij de olie-inkomsten om Ecuador ingrijpend te moderniseren en de levensstandaard van arme gezinnen te verhogen. Hij regeerde met harde hand en legde onder meer de kritische pers aan banden. Correa stelde zich niet opnieuw verkiesbaar.

Belastingverlaging

Tijdens de verkiezingscampagne kondigde Lasso aan om te breken met Correa's koers. Hij wil onder meer belastingen verlagen en een miljoen nieuwe banen creëren.

Lasso vierde het bereiken van de tweede ronde als een overwinning. "Ik steek mijn hand uit om alle Ecuadoranen te omarmen die dromen van verandering", zei de voormalige bankier tegen zijn aanhangers.

De uitkomst van de presidentsverkiezingen kan ook gevolgen hebben voor Julian Assange. De WikiLeaks-oprichter zit sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, zodat hij niet kan worden uitgeleverd aan Zweden. Lasso kondigde aan dat hij als president direct de bescherming van Assange zal stoppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl