NOS NieuwsAangepast

Zware orkaan nadert kust Australië

De Australische deelstaat Queensland bereidt zich voor op de komst van een van de zwaarste orkanen die het land ooit heeft getroffen. Orkaan Yasi is inmiddels een storm in de categorie 5, de hoogste classificatie die er is.

De verwachting is dat Yasi aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) de noordoostkust bereikt. In Australië is het dan nacht. De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat de storm levensgevaarlijk is.

De eerste schade is al aangericht. Vanuit het dorp Innisfail in het noorden van Queensland komen berichten dat er daken van huizen zijn gerukt en bomen zijn omgewaaid.

Vluchten

Het advies aan bewoners is nu om binnen te blijven, omdat het te gevaarlijk is om nog te vluchten.

De premier van Queensland riep eerder vandaag bewoners van laaggelegen kustgebieden op om een veilig heenkomen te zoeken. "U heeft nog steeds de mogelijkheid om naar een veilige plek te vertrekken, ik kan niet genoeg benadrukken dat u van die mogelijkheid gebruik moet maken", zei premier Anna Bligh.

Yasi wordt waarschijnlijk een van de zwaarste stormen in de geschiedenis van Australië. Er worden windsnelheden van 300 km/u verwacht.

Schuilplaatsen

Meer dan 10.000 mensen verblijven in schuilplaatsen. Die zijn soms zo vol dat de politie mensen weer wegstuurt. Zo'n 30.000 mensen hebben hun huis verlaten.

Premier Bligh verwacht dat 200.000 mensen zonder stroom en telefoon komen te zitten door de storm. Deskundigen hebben gewaarschuwd dat deze orkaan zelfs huizen kan vernietigen die bekend staan als orkaanbestendig.

In Australië gelden strenge bouwnormen sinds de orkaan Tracy in 1974 veel schade aanrichtte in de stad Darwin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl