Bewoners slaan drinkwater in
In samenwerking met
Omroep Gelderland

Een dag zonder water, maar 'er zijn ergere dingen'

"Ik dacht dat mijn wasmachine kapot was. Heel irritant", zei een vrouw tegen Omroep Gelderland. Maar ze kan het relativeren. "Er zijn ergere dingen." 30.000 Gelderse huishoudens zaten vandaag zonder water door een lek in een waterleiding. Inmiddels hebben de meeste mensen weer water.

Inwoners van Doesburg moesten het sinds gisteravond 21.15 uur al zonder water doen. Vanochtend kwamen daar Zevenaar, Rijnwaarden en delen van de gemeenten Rheden en Didam bij.

Kaart van de getroffen plaatsen in Gelderland

Verslaggeefster Petra Kuzee had aanvankelijk niets in de gaten, vertelde ze aan Omroep Gelderland. "In mijn koffiezetapparaat zat nog water, dus ik kon gewoon koffie drinken. Op een gegeven moment dacht ik: laat ik mijn tanden eens gaan poetsen en onder de douche gaan en dan kom je er achter dat er geen water uit de kraan komt, alleen een heel dun iel straaltje."

In een verzorgingshuis in Tolkamer was het watergebrek extra vervelend, omdat veel bewoners daar nu griep hebben. "Wij hebben zeventig mensen en dat is een groep die nu heel hard water nodig heeft", zei een medewerkster. "Zij moeten gedoucht worden en medicijnen innemen, met water. De griep heerst nogal."

Ook voor cafés en restaurants was de waterstoring erg onhandig. De koffie moest gezet worden met water uit flessen en water uit de koelbox werd gebruikt om het toilet door te spoelen, vertelde ondernemer Jop Lamers. "Ik vind ook niet dat je het kunt maken; dat mensen het gewoon naar de zin hebben met een kopje koffie, die we nog kunnen bieden, en dat ze vervolgens niet naar de wc kunnen."

En wat doe je dan, als er geen water is? Op naar de supermarkt!

Maar meer mensen kwamen op dat idee. Om 12.00 uur was er in Zevenaar nog maar één supermarkt waar water kon worden gekocht:

Verschillende mensen boden elkaar water aan op internet. Zo kon je bijvoorbeeld water komen tappen bij dit huis, buiten het getroffen gebied:

Op Twitter gaven mensen elkaar adviezen als: "Zoek het laagste kraanpunt in je huis, dan tap je ongeveer nog 2 liter". Op die manier konden sommige mensen nog wat extra kraanwater bewaren:

Deze meneer in Doesburg ging met een emmertje water uit de Oude IJssel halen om het toilet weer door te kunnen spoelen.

Of je kiest voor deze ouderwetse oplossing:

Later druppelden er berichten binnen van mensen die weer water hebben. Dat kan bruin zijn, maar dat is volgens het waterbedrijf niet schadelijk. Wel moet het water eerst gekookt worden, voordat het gedronken kan worden.

Advertentie via Ster.nl