Vrachtwagen levert extra flessen drinkwater bij een supermarkt in Doesburg
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: watergebrek, verkiezingscampagne en een blunder van Trump

Heb je dit weekend geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de belangrijkste nieuwsverhalen van gisteren en vandaag op een rij gezet.

In Gelderland zitten zo'n 30.000 huishoudens lange tijd zonder water door een lek in een waterleiding. Het gaat om mensen in de gemeenten Doesburg, Zevenaar, Rijnwaarden en delen van de gemeenten Rheden en Didam. Veel mensen slaan flessen water in in de supermarkt en hulpdiensten delen water uit. Zondagavond zijn, na bijna 24 uur, de waterproblemen grotendeels opgelost. Waterbedrijf Vitens zegt dat vrijwel iedereen weer water heeft door het aanleggen van een omleiding.

30.000 huishoudens zonder water

PVV-leider Wilders begint in Spijkenisse aan zijn verkiezingscampagne. Hij deelt met andere PVV'ers flyers uit op een markt. Naast de strenge beveiliging die Wilders altijd heeft, is er extra veel politie op de been. Ook zijn er veel journalisten uit binnen- en buitenland. Het bezoek van Wilders aan Spijkenisse verloopt rustig; er wordt niemand opgepakt.

'We maken Nederland weer van de Nederlanders'

Ook op zondag laat Wilders van zich horen. Hij meldt zich af voor het verkiezingsdebat van RTL Nieuws, BNR en Elsevier. De PVV-leider is boos omdat RTL zijn broer Paul heeft geïnterviewd. Wilders vindt het walgelijk dat zijn familie bij de campagne wordt betrokken. Op Twitter noemt hij RTL Nieuws "ongelooflijk laaghartig tuig" en schrijft hij: Bye Bye RTL. Eerder zegde Wilders al het premiersdebat van RTL af, omdat de zender meer partijen had uitgenodigd dan was afgesproken.

Op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München wordt een nieuwe wapenstilstand bereikt voor Oekraïne. Het bestand moet maandag ingaan, zo hebben de ministers van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk afgesproken. Onderdeel van het akkoord is het terugtrekken van de zware wapens uit het oorlogsgebied. De Russische minister Lavrov zegt dat de ondertekenaars niet zullen toestaan dat het bestand mislukt. In het oosten van Oekraïne is de strijd tussen het Oekraïense leger en de rebellen die door Rusland worden gesteund deze maand weer opgelaaid.

Pence en Merkel richten pijlen op Rusland

In Barcelona roepen bijna 200.000 betogers de regering op om meer vluchtelingen op te nemen uit oorlogsgebieden. Ook de burgemeester van Barcelona doet mee aan de demonstratie. Ze heeft de regering gevraagd of haar stad meer vluchtelingen op mag nemen. Spanje heeft er tot nu toe duizend toegelaten, terwijl een aantal van 17.000 was toegezegd.

Zeker 160.000 mensen de straat op omdat ze meer vluchtelingen willen

Amper een maand na zijn inauguratie spreekt president Trump in Florida zijn achterban toe. "Ik wil onder vrienden zijn, ik wil onder het volk zijn", begint hij zijn toespraak voor de ruim 9000 aanhangers. Hij herhaalt zijn campagnebeloftes en trekt opnieuw fel van leer tegen de media.

Trump in 'comfort zone' in Florida

Tot zover niets nieuws, maar dan begint hij over terrorisme in landen die veel vluchtelingen hebben opgenomen, zoals Duitsland. Ook heeft hij het over "wat er gisteravond gebeurde in Zweden". Maar niemand weet waar Trump het over heeft, want er is die avond helemaal geen aanslag of andersoortig incident geweest in Zweden. De Zweedse krant Aftonbladet komt met een artikel in het Engels om Trump bij te praten over wat er die avond wel is gebeurd in Zweden. Het gaat onder meer over een eland die zich heeft vergrepen aan een houten elandbeeld.

Op sociale media wordt behalve met grappen ook met onbegrip en verbijstering gereageerd op Trumps opmerking. Creatieve twitteraars zetten het account Last Night In Sweden op.

'Zweden, wie had dat gedacht?'

De 44ste editie van het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam wordt gewonnen door de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. In de finale verslaat hij de Belg David Goffin in drie sets: 4-6, 6-4 en 6-1.

Tsonga overklast Goffin in derde set en wint ABN Amro-toernooi

Atlete Sifan Hassan verbetert op de 3000 meter een bijna 28 jaar oud Nederlands record. Ze doet dat bij indoorwedstrijden in Birmingham. Het oude record stond op naam van Elly van Hulst, gelopen in 1989 in Boedapest.

Hassan loopt Nederlands record, Koster naar EK indoor

Geen verrassingen in eredivisie

In de eredivisie verandert er niets bovenaan de ranglijst. De 'grote drie' doen we ze moeten doen. PSV wint - hoewel enigszins moeizaam - thuis met 3-1 van NEC. Ajax pakt, ondanks een gemiste penalty, drie punten bij Vitesse: 0-1. Feyenoord heeft het lastig bij ADO Den Haag, maar wint uiteindelijk ook met 0-1 van de hekkensluiter.

Koploper Feyenoord houdt een voorsprong van 5 punten op Ajax en 8 punten op PSV. Volgende week staat Feyenoord-PSV op het programma.

Verder komende week:

De nieuwe wapenstilstand in Oekraïne, zoals overeengekomen op de veiligheidsconferentie in München, gaat maandag dus in.

De Amerikaanse vice-president Pence gaat maandag in Brussel op bezoek bij Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Later die dag brengt hij een bezoek aan de NAVO.

De rechter in Breda doet maandag uitspraak in een drugszaak tegen kopstukken van motorclub Satudarah.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een D66-voorstel voor gereguleerde wietteelt.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen dinsdag een streekbezoek aan de Krimpenerwaard, een gemeente in Zuid-Holland.

Op donderdag beginnen in Genève weer vredesbesprekingen over Syrië.

In het radioprogramma Nieuws & Co wordt op vrijdag een verkiezingsdebat gehouden.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl