Obama, Cameron: begin machtsoverdracht

De Amerikaanse president Obama heeft dinsdag opgeroepen tot een ordelijke overgang van de macht in Egypte, die nu moet beginnen. Hij hield een korte toespraak in het Witte Huis na de laatste ontwikkelingen in het land.

Obama liet in het midden welke rol president Mubarak hierin moet spelen. Hij riep niet op tot Mubaraks directe aftreden, zoals de demonstranten in de straten van de Egyptische steden eisen.

In zijn toespraak zei Obama dat geen enkel ander land de leider van Egypte kan kiezen. Dat moet het volk doen, zei hij. Volgens Obama heeft Mubarak in een telefoongesprek erkend dat de huidige situatie niet kan voortduren en dat er een verandering moet plaatsvinden.

De Egyptische president maakte dinsdag bekend dat hij zich bij de verkiezingen in september niet opnieuw verkiesbaar stelt.

Rosenthal

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemt het aangekondigde vertrek van de Egyptische president Mubarak een eerste stap op weg naar vrije en eerlijke verkiezingen.

Rosenthal zegt dat de Egyptische bevolking wacht op hervormingen en dat Mubarak altijd veel heeft beloofd, maar weinig heeft gedaan.

Ook de EU noemt Mubaraks besluit om zich bij de presidentsverkiezingen van september 2011 niet herkiesbaar te stellen "een stap in de goede richting".

Volgens de Britse regering moeten de politieke hervormingen "per direct" beginnen. "Het proces moet snel en geloofwaardig zijn", zei premier Cameron. Hij verklaarde ook dat hij de strijd voor vrijheid in Egypte steunt.

Maximaal

De voorzitter van het Egyptische parlement wil dat de hervorming van de grondwet, waardoor eerlijke presidentsverkiezingen mogelijk worden, maximaal 2,5 maand duurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl