NOS NieuwsAangepast

Amsterdammers kraken erfpachtplan, gemeente bekijkt aanpassing

De gemeente Amsterdam gaat de plannen voor een nieuw erfpachtstelsel zeer waarschijnlijk aanpassen na een golf van kritiek. "Het zal ons niet verbazen als er naar aanleiding van inspraakreacties aanpassingen worden gedaan", zegt een woordvoerder van wethouder Van der Burg (VVD, Grondzaken). Inwoners kunnen tot vandaag reageren op de plannen. Bijna 5000 mensen hebben dat al gedaan.

In Amsterdam staan zo'n 190.000 woningen op grond van de gemeente. Huiseigenaren moeten daarom erfpacht betalen, een soort huur. In het nieuwe systeem kunnen mensen die erfpacht voor eeuwig afkopen. Volgens de gemeente biedt dat meer zekerheid dan de voortdurende erfpacht, die steeds hoger wordt.

Rood is grond in erfpacht, wit is eigen grond, geel is gemeentegrond

Maar veel Amsterdammers zijn geschrokken van de bedragen die zijn gemoeid met de plannen. Sinds 9 januari konden ze met een online rekentool bekijken hoeveel de overstap naar het nieuwe erfpachtsysteem ze zou kosten. Het gaat vaak om tienduizenden euro's en in sommige gevallen om tonnen per woning.

'Absurd hoge bedragen'

Van alle kanten is kritiek gekomen op de plannen. De belangengroep van huiseigenaren, Vereniging Eigen Huis, sprak van absurd hoge bedragen, en ontwerpfouten. De VEH wil dat de plannen zo snel mogelijk van tafel gaan.

De Amsterdamse makelaarsvereniging MVA noemde het erfpachtplan volstrekt onbetaalbaar. "Erfpachters moeten extreem hoge bedragen betalen, met als gevolg dat hun woning uiteindelijk onbetaalbaar en onverkoopbaar wordt."

Volgens de MVA zijn huiseigenaren gemiddeld 73 procent duurder uit dan in het huidige stelsel, waarbij jaarlijks erfpacht wordt betaald, of deze voor een periode van 50 jaar kan worden afgekocht. Er werd ook gedemonstreerd door huiseigenaren tegen de plannen.

Onder druk gezet

Veel mensen voelen zich onder druk gezet door de gemeente. Als ze niet al dit jaar, maar pas later overstappen naar eeuwigdurende erfpacht, wordt het nog duurder voor ze. Huiseigenaren vrezen dat hun huizen straks fors minder waard worden als ze de erfpacht niet voor eeuwig afkopen. Ook is er de angst dat banken in de toekomst minder snel hypotheken verstrekken voor huizen waarvoor nog erfpacht moet worden betaald.

Amsterdam is een van de weinige gemeenten waar het erfpachtsysteem nog bestaat. Ook in delen van Utrecht en Den Haag wordt nog erfpacht geïnd, maar daar gaat het om veel minder woningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl