Mensen ruimen de puinresten op
NOS NieuwsAangepast

Vrieskou in huis, maar Oost-Aleppo pakt draad voorzichtig weer op

Er is geen elektriciteit, vaak geen stromend water en meer dan cola, chips en sigaretten is er niet te koop. Tóch proberen de mensen in Oost-Aleppo zo goed en kwaad als het gaat, de draad weer op te pakken. Maar de eerder nog welvarendste en dichtstbevolkte stad van Syrië is nog steeds verscheurd.

NOS-correspondent Sander van Hoorn is nu in Oost-Aleppo. Hij ziet met eigen ogen hoe het dagelijks leven langzaam weer op gang lijkt te komen. "Je ziet dat mensen die van oost naar west zijn gevlucht, heel voorzichtig terug beginnen te keren. Alhoewel sommige mensen ook alleen de schade komen bekijken", zei hij in het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

Van Hoorn verblijft in een hotel vlak bij de oude frontlinie tussen oost en west. "Het was vier of vijf jaar dicht, omdat het in de vuurlinie lag." Hij beschrijft hoe het eruit ziet. "De mortieren kwamen hier op het hotel. Aan alle kanten zitten gaten. Er ontbreken ruiten."

Oost-Aleppo is sinds half december weer in handen van het regeringsleger. Het lukte de troepen van president Assad om met steun van Rusland, Iran en sjiitische milities de stad te heroveren op rebellengroepen. De evacuatie van burgers en rebellen verliep soms chaotisch, omdat er ondanks een staakt-het-vuren toch werd geschoten.

'Met sjaals en jassen aan tafel'

Twee maanden later heeft de winter Aleppo nog in zijn greep; 's nachts daalt de temperatuur tot onder nul. Van Hoorn draagt dikke, warme kleding. "En dat is ook hoe de meeste mensen hier rondlopen", zegt hij. "Ik was hier in een hotel-restaurant en iedereen zit daar met sjaals en winterjassen aan tafel." De stad is verstoken van elektriciteit en de verwarming werkt niet. "Dus 's nachts vriest het, ook in de huizen."

De mensen hebben het dus moeilijk, maar zijn vooral blij dat de bombardementen en gevechten voorbij zijn. "Ze zijn blij dat ze zich weer kunnen verplaatsen binnen de stad."

Een mooi voorbeeld daarvan is de historische citadel, op een heuveltop. Het oude fort is deels verwoest. "Maar het stadsbestuur heeft de wegen eromheen snel vrijgemaakt. Mensen kunnen daar dus nu met taxi's naartoe. Het is voor hen zo'n bekende plek, waar ze vaak op zaterdag- en zondagmiddag kwamen. Maar ze zijn jaren niet geweest."

Delen van Aleppo zijn tijdens de jarenlange belegering compleet verwoest. "Maar verbazingwekkend genoeg ook grote delen niet", zegt Van Hoorn. "Je ziet dat de grootste verwoestingen aan de randen van Oost-Aleppo zijn, daar waar de frontlinies lagen."

Hoe gaat het verder met de geëvacueerde inwoners, waarvan een deel naar de provincie Idlib is gebracht? En met de mensen die eerder zijn gevlucht naar bijvoorbeeld Libanon of Turkije? "Zij zijn in verzet gekomen tegen de regering die nu weer aan de macht is. Officieel wordt gezegd dat iedereen weer welkom is. Maar hoe welkom ben je echt, en ga je daar op vertrouwen?"

  • Reuters
    Scholen zijn in ieder geval weer open en kinderen krijgen les
  • Reuters
    En ook kan met de trein worden gereisd
  • Reuters
    Mensen proberen zo goed en kwaad als het gaat door te gaan
  • EPA
    Maar het straatbeeld blijft herinneren aan de afgelopen jaren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl