Van Loen: actie Kramer stomste wat je kunt doen

Feyenoord is nog steeds de trotse koploper in de eredivisie met een riante voorsprong van vijf punten op naaste belager Ajax. Toch ging het deze week niet over de prestaties van de Rotterdamse ploeg, maar over twee ontevreden spelers.

Dirk Kuijt kan zich moeilijk vinden in zijn rol als reserve en uitte die gevoelens na het duel met FC Groningen vorig weekend. Een dag later weigerde Michiel Kramer mee te doen aan een extra training die door de wisselspelers werd afgewerkt in De Kuip. Daarop werd de reservespits een week uit de selectie gezet.

Michiel Kramer

Zondagavond was Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal kraakhelder in zijn oordeel over Dirk Kuijt ("onhandig") en de muitende Michiel Kramer ("kan niet"). In de loop van de week herhaalde hij die mening in zijn column in Voetbal International. "Kramer zou een voorbeeld mogen nemen aan hoe John van Loen in 1993 met zijn situatie bij Feyenoord omging."

"Heeft Van Hooijdonk dat gezegd, joh?", reageert John van Loen vanuit China, waar de oud-spits werkzaam is bij een van de voetbalacademies. "Ik deed niets bijzonders. Als ik ernaast stond, probeerde ik me er weer in te knokken. En ze hadden me altijd nodig..."

Weglopen? Natuurlijk niet!

De waarheid is dat Van Loen, die in de winterstop van het het kampioensjaar 1992/93 overkwam van Ajax, helemaal niet zo vaak werd gepasseerd. Pas in het slot van de competitie, toen het echt spannend werd, belandde de rossige stormram op de bank.

"Van Hanegem koos voor Joszef Kiprich. Wat doe je dan? Weglopen? Natuurlijk niet! Je kunt kampioen worden!"

John van Loen (tweede van rechts) viert de landstitel met Feyenoord in 1993. Verder vanaf links: Ed de Goeij, Ruud Heus, John de Wolf, Rob Witschge en Ulrich van Gobbel.

De commotie rond Kramer verbaast Van Loen dan ook. Hij spaart de spits niet. "Die actie van Kramer is het stomste wat je kunt doen. Dat kun je niet maken. Hij is een voetballer naar mijn hart, als een van de weinigen in Nederland kan hij nog oorlog maken voorin. Hij kan nog hartstikke nuttig zijn en belangrijke goals maken, zoals tegen NEC vorig seizoen. Maar op deze manier maakt hij zichzelf onmogelijk."

Blinker: Gio heel verstandig

Een van de andere hoofdrolspelers in het kampioenselftal van Feyenoord in 1993 was Regi Blinker. Ook hij fronste zijn wenkbrauwen toen hij hoorde over de commotie. "In deze fase mag geen onrust ontstaan. Als Kramer of iemand anders dat in gevaar brengt, moet je optreden."

Blinker heeft niets dan lof voor de handelwijze van trainer Giovanni van Bronckhorst. "Ik vind dat Gio heel verstandig overkomt", zegt de voormalige vleugelaanvaller. "Aan Kramer heeft hij duidelijk gemaakt waar de grens ligt. Na het weekend is hij weer van harte welkom. Streep eronder. Dat is nodig als je kampioen wilt worden."

Regi Blinker en John van Loen vieren een doelpunt van Feyenoord.

En dan is er nog de sluimerende onvrede bij aanvoerder Dirk Kuijt. "Ik ben gek van Dirk", relativeert Blinker. "Sinds zijn terugkeer bij Feyenoord heeft hij al heel vaak zijn waarde bewezen, zowel binnen als buiten het veld."

"Teleurstelling uiten mag altijd, zeker met zijn status. Maar ik kan mij ook voorstellen dat er momenten zijn dat hij niet zal spelen. Als Feyenoord straks kampioen wordt, heeft hij daar een heel groot aandeel in gehad."

Michiel Kramer met de KNVB-beker die Feyenoord vorig seizoen veroverde

Je onvrede uiten als je op weg bent naar de landstitel, dat kwam destijds niet bij Van Loen op. Die opstelling werd beloond.

In 1993 dreigde Feyenoord drie wedstrijden voor het einde de kansen op de landstitel te verspelen. Tegen Vitesse stevende de ploeg af op een 1-0 nederlaag. Tot bankzitter Van Loen dertien minuten voor tijd in het veld werd gebracht voor Blinker. In die korte invalbeurt pakte Van Loen een gele kaart én maakte hij de 1-1.

Belangrijk zijn

Het ene punt dat dat opleverde, bleek goud waard. Een week later struikelde PSV tegen Vitesse door een blunder van Hans van Breukelen, waardoor Feyenoord één speelronde voor het einde opeens koploper was.

Die les zou Kramer in zijn oren moeten knopen. "Wees blij dat je op de bank zit. Dan kun je tenminste laten zien dat je belangrijk bent", stelt Van Loen. "Als Feyenoord nu geen kampioen wordt, worden ze het nooit meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl