Presidentskandidaat Lenin Moreno zal de koers van president Correa in grote lijnen voortzetten
NOS NieuwsAangepast

Ecuadoranen naar de stembus, lot Assange onzeker

Met de verkiezingen van vandaag in Ecuador komt er een eind aan tien jaar van links autoritair bestuur door president Rafael Correa. De socialist bracht voorspoed in zijn land, met dank aan de inkomsten uit de olie die hij overal, tot in natuurgebieden aan toe, uit de grond liet halen.

Maar met de val van de olieprijs stagneert de economische groei in Ecuador en is het waarschijnlijk dat Correa's opvolger al snel een beroep moet doen op het IMF om met leningen de economie weer op gang te brengen. De 53-jarige Correa heeft zich niet nogmaals verkiesbaar gesteld.

Assange

In de andere Latijns-Amerikaanse landen, maar ook in de Ecuadoraanse ambassade in Londen wordt met argusogen gekeken naar de uitkomst van de stembusgang. WikiLeaks-oprichter Julian Assange kreeg in 2012 asiel in de ambassade, zodat hij niet uitgeleverd zou worden aan Zweden.

Maar de conservatieve kandidaat voor het presidentschap, oppositieleider Guillermo Lasso, heeft al aangekondigd dat hij de bescherming van Assange direct zal beëindigen. In dat geval zal Groot-Brittannië Assange waarschijnlijk aan Zweden uitleveren, waar hij verdacht wordt van seksueel geweld tegen twee vrouwen.

Assange is vooral bang dat Zweden hem vervolgens zal uitleveren aan de VS, waar hem een proces en mogelijk zware straf wachten wegens het openbaar maken van een enorme hoeveelheid geheime documenten.

President Correa (r.) met zijn Colombiaanse ambtgenoot Santos

In de tien jaar van zijn presidentschap bestuurde de socialist Correa zijn land met harde hand. Kritische pers werd gemuilkorfd, en protesten tegen de vervuilende olie-industrie, onder meer van de oorspronkelijke indianenbevolking, werden genegeerd. Correa gebruikte de olie-inkomsten om zijn land ingrijpend te moderniseren en de levensstandaard van de arme Ecuadoranen te verhogen.

Miljarden dollars werden gestoken in scholen, ziekenhuizen, wegen en luchthavens. Voor kinderen uit arme gezinnen kwamen er studiebeurzen om toch te kunnen studeren. Met de instelling van hoge importtarieven werd de concurrentie voor de eigen landbouw en industrie grotendeels uitgeschakeld. De nu 53-jarige Correa spreekt graag van 'zijn revolutie' en hoopt dat die wordt voortgezet door zijn partijgenoot, presidentskandidaat Lenin Moreno.

Oliedollars

Maar de populariteit van de Correa-koers staat onder druk nu er aanzienlijk minder oliedollars beschikbaar zijn voor alle grote projecten. Moreno heeft dan ook zware concurrentie te verduren van zijn conservatieve rivaal Lasso. En de christendemocraat Cynthia Viteri staat eveneens hoog in de peilingen.

Als de stembusgang vandaag geen duidelijke winnaar oplevert, volgt er een tweede stemronde op 2 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl