Edward Sturing en Henk Fraser op het trainingsveld bij Vitesse
NOS VoetbalAangepast

De 'geest van Bosz' is bijna verdwenen uit Gelredome

Toen Peter Bosz in januari 2016 vertrok naar Maccabi Tel Aviv, struikelde technisch directeur Mohamed Allach bijkans over de complimenten. "Dankzij Bosz hebben we weer een technische identiteit", zei hij. "Bosz heeft Vitesse een smoel gegeven."

Vandaag keert die aanvallende visie terug in de Gelredome, maar dan bij tegenstander Ajax. Bij de thuisclub oogt het spel dit seizoen minder spectaculair en vooral wisselvalliger, maar onder de nieuwe trainer Henk Fraser staat Vitesse wel op de drempel van de finale om de KNVB-beker. Zo dicht bij een prijs is Vitesse onder Bosz nooit gekomen.

Met Henk Fraser aan het roer gaat het niet meer zo veel over hoog druk zetten en positioneel uitverdedigen, maar over winnaarsmentaliteit. Wat is er nog over van 'het smoel van Bosz' bij Vitesse?

Dogmatisch

"Elke trainer legt zijn eigen accenten", stelt Vitesse-icoon Edward Sturing, die dit seizoen assistent is van Fraser. "Peter was natuurlijk vrij dogmatisch in zijn visie: druk zetten op de helft van de tegenstander, de vijfsecondenregel. Dat doen we nu niet meer altijd. Dat is ook afhankelijk van tegen wie we spelen. Nu zakken we soms wat verder in."

Peter Bosz bij Vitesse

Vitesse-trainer Fraser speelde van 1991 tot 1996 vijf seizoenen met Peter Bosz samen bij Feyenoord. De geschiedenis van Vitesse-coach Sturing gaat nog veel verder terug. "Ik ken Peter al heel lang", vertelt de voormalig verdediger, die geelzwart bloed door zijn aderen heeft stromen.

"We zijn samen opgegroeid in een volksbuurt in Apeldoorn-Zuid. Bijna iedere dag waren we aan het voetballen in het Zuiderpark en ook later speelden we samen bij Apeldoornse Boys en AGOVV. Maar vrienden? Nee, daarvoor zien we elkaar te weinig."

Na de A1 van AGOVV kozen Bosz en Sturing ieder hun eigen weg. Bosz ging studeren aan het CIOS en spelen bij Vitesse. Sturing kwam via Go Ahead Eagles en De Graafschap in 1987 in Arnhem terecht. Elf jaar later nam hij afscheid als speler en daarna vervulde hij verschillende functies binnen de club, waaronder 135 duels als hoofdtrainer.

Verbindingsman

In 2014 keerde Sturing na een verblijf in Turkije terug bij Vitesse. "Dat was het tweede jaar van Peter. Ik werd een soort verbindingsman tussen de jeugd en het eerste elftal. In die rol sprak ik natuurlijk regelmatig met Peter, al was ik geen onderdeel van zijn staf."

Rond die tijd werd de visie van Bosz ook breed omarmd binnen de club. De trainer schreef met technisch manager Mohamed Allach en hoofd jeugdopleiding Gerry Hamstra een technische visie met de nadruk op aanvallend voetbal.

De Arnhemmers spelen nog altijd met drie aanvallers en technisch vaardige middenvelders. Druk zetten is nog steeds een van de speerpunten, maar niet meer zo leidend als vroeger.

Peter Bosz en Henk Fraser in een onderonsje voor Ajax-Vitesse (1-0)

In een recent interview met NRC Handelsblad bekende Bosz dat hij een type voetballer zoals hij zelf was, nu niet meer zou opstellen. De controlerende middenvelder moet in zijn visie een voetballer zijn, geen mannetjesputter.

Vitesse hoopte met Fraser juist een mentale slag te slaan. De huidige generatie, ook wel 'Generatie Z' genoemd, moet harder worden, vindt hij. In Sturing vindt de coach een medestander. "Ik zou Peter Bosz altijd in mijn elftal willen hebben. Hij ging nooit een duel uit de weg, was een echte winnaar. Die mentaliteit had ik ook. Ik zou mezelf ook nu nog altijd opstellen, haha."

Peter Bosz op de persconferentie

Vanmiddag zal Vitesse zeker zijn tanden willen laten zien. Op de derby tegen NEC na is dit de wedstrijd waar de supporters het meest naar uitkijken. Eerder dit seizoen kon Vitesse in Amsterdam nog geen vuist maken tegen Ajax. Onder impuls van de debuterende Hakim Ziyech won de ploeg van Bosz met 1-0.

"Wij weten hoe Ajax speelt, Ajax weet hoe Vitesse speelt", aldus Sturing. "Je kan van alles weten van elkaar, maar in de wedstrijd loopt het toch anders. Dan spelen andere factoren een rol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl