Viskotters in Urk
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Geen geld voor uitkopen beroepsvissers IJsselmeer

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken ziet geen mogelijkheden om financiële steun te geven aan beroepsvissers op het IJssel- en Markermeer die ermee willen stoppen. Hij zegt dat dat volgens regels voor staatssteun ook niet mag.

De staatssecretaris schrijft dat in antwoord op een brandbrief van de provincies Flevoland, Noord-Holland en Friesland.

De provincies maken zich net als de Nederlandse Vissersbond, sportvisserij Nederland en een aantal natuurorganisaties grote zorgen over de visstand op het IJssel- en Markermeer. Vooral het aantal brasems is sterk teruggelopen. Ook met de snoekbaars en baars gaat het slecht. Tegelijkertijd zijn er te veel vissers met een vergunning.

Natuurherstel

Om de IJsselmeervissers uit te kopen, zou volgens de opstellers van de brief 5 tot 7 miljoen euro nodig zijn. Een relatief laag bedrag, vergeleken met de bedragen die worden uitgetrokken voor natuurherstelprojecten als de Markerwadden, schrijven ze.

In de brandbrief stellen de provincies en de betrokken organisaties ook dat de staatssecretaris te weinig haast maakt met het saneren van de beroepsvisserij.

Vangstbeperking

Van Dam bestrijdt dat. Bij Omroep Flevoland stelt hij dat er allerlei maatregelen worden genomen om te zorgen dat de visstand kan herstellen. Zo is het moeilijker geworden voor vissers om aan een vergunning te komen. Hij overweegt een vangstbeperking.

Van Dam laat ook onderzoeken wat de economische waarde is van de visserij op het IJssel- en Markermeer. Op basis van de resultaten van dat onderzoek wordt gekeken of vissers met privaat geld kunnen worden uitgekocht.

Om tafel

In de loop van maart wil de staatssecretaris met alle betrokkenen om tafel, om te kijken hoe de problemen opgelost kunnen worden.

Advertentie via Ster.nl