David Neres (l) met ploeggenoot Chavez in Brazilië
NOS VoetbalAangepast

Overmars: Neres is een publiekspeler

Nooit eerder haalde een Nederlandse voetbalclub voor zoveel geld een speler uit het buitenland. Ajax kocht deze winter David Neres voor 12 miljoen euro van São Paulo. Vrijdagmiddag werd hij in de Amsterdam Arena gepresenteerd.

In Brazilië werd sceptisch gereageerd op de transfer. "Te weinig doelpunten. Geen plan voor het doel". In Nederland ligt dat anders. Louter en alleen positieve geluiden over de kleine aanvaller.

Scout Piet de Visser, veelvuldig in Brazilië op zoek naar toptalenten, begrijpt de investering van Ajax. "Neres lijkt een beetje op Douglas Costa van Bayern München. Echt goed. Op het Zuid-Amerikaans kampioenschap onder 20 was hij één van de beste spelers."

Dribbelmaniak

David Endt, oud-teammanager van Ajax, haalt een andere Zuid-Amerikaan aan als het over Neres gaat. “Van Luis Suárez dachten ook een hele hoop mensen: moet dat hem dan worden? Het was een beetje een toevalsspeler. Totdat het toeval zo vaak terugkwam dat het geen toeval meer was."

"Bij Suárez was de geraffineerde techniek niet zo duidelijk aanwezig, dat zie je bij Neres wel. Hij heeft de natuurlijke Braziliaanse touch", aldus Endt. "Het lijkt me wel een beetje een dribbelmaniak. Voor mijn gevoel nog niet heel erg een teamspeler, maar ik kan me vergissen."

Bosz: ik leer Neres pas echt als we aan de slag gaan

Publieksspeler

"Het is een publieksspeler, iemand die een actie heeft en een man kan passeren", stelt Marc Overmars, de technisch directeur van Ajax. "Dat is tegenwoordig in het voetbal zeldzaam en die spelers die het kunnen zitten vaak al bij andere clubs. We hopen dat hij het waar kan gaan maken."

"São Paulo is een beetje het Ajax van Brazilië. Net als bij ons het geval is, is het niet eenvoudig om daar een groot talent weg te halen", weet Overmars. "De prijzen van voetbalspelers rijzen tegenwoordig de pan uit. Het betreft hier een groot Braziliaans talent, dan weet je dat het over bedragen hoger dan tien miljoen gaat."

Het blijft een gok, want je hebt nooit garanties.

Marc Overmars

"Het blijft een gok, want je hebt nooit garanties", vervolgt Overmars. "Of je nu een grote naam of een minder bekende speler haalt. Maar we zijn ervan overtuigd dat hij eigenschappen heeft die hier goed passen. Daarbij hebben we geduld. We geven 'm de tijd om zich aan te passen en leggen hem geen druk op. Al zou hij zomaar de komende maanden al van toegevoegde waarde kunnen zijn."

Neres wil Champions League spelen met Ajax

Voorgangers in Nederland

Neres kan de 65e Braziliaan worden die speelminuten in de eredivisie maakt. Landgenoten die furore maakten in de eredivisie, deden dat voornamelijk bij PSV en in mindere mate bij Ajax. Wat te denken van Romário, Ronaldo, Maxwell, Alex en Heurelho Gomes?

Er zijn echter ook Brazilianen met wie het minder ging in Nederland. Marcio Santos bijvoorbeeld. Hij was de eerste Braziliaan in Amsterdamse dienst, maar de wereldkampioen van 1994 flopte bij Ajax volledig.

Welke Brazilianen gingen Neres bij Ajax voor?

Ook bij PSV maakte niet iedere Braziliaan de torenhoge verwachtingen waar. Claudio, Robert en Jonathan Reis zijn stuk voor stuk aanvallers die met stille trom vertrokken uit Eindhoven.

PSV heeft in totaal liefst 22 Brazilianen onder contract gehad. Ajax acht, waarvan er maar vier daadwerkelijk tot speelminuten in de eredivisie kwamen.

Romário de Souza Faria

De eerste Braziliaanse PSV'er was direct een van de meest succesvolle. In 1988 maakte Nederland kennis met Romário de Souza Faria. Hij zou drie keer de landstitel pakken met PSV en evenzoveel keer de topscorerstitel van de eredivisie.

Romário in zijn PSV-tijd

Romário is met 98 eredivisiedoelpunten de meest trefzekere Braziliaan in Nederland. Op gepaste afstand volgt Everton Ramos da Silva, die er zeventig inschoot voor Heracles Almelo.

De top-drie wordt gecomplementeerd door Cristiano Dos Santos Rodrigues. Voor NAC, Roda JC en Willem II kwam hij tot 56 competitietreffers.

De Braziliaanse Ajacied met de meeste treffers is Wamberto de Jesus Sousa Campos. Hij maakte 26 doelpunten. Een mooi eerste doel voor Neres, die naar eigen zeggen snel is en makkelijk scoort.

De tien meest trefzekere Brazilianen in de Eredivisie

SpelerGoalsTeam
Romário 98PSV (98)
Everton 70Heracles Almelo (70)
Cristiano 56NAC Breda (16), Roda JC Kerkrade (34), Willem II (6)
Afonso Alves 45sc Heerenveen (45)
Ronaldo 42PSV (42)
Sérgio 40NAC Breda (14), Roda JC Kerkrade (26)
Wamberto 26Ajax (26)
Leonardo 25Ajax (5), Feyenoord (4), NAC Breda (16)
Magno 23De Graafschap (4), FC Groningen (19)
Émerson 20MVV Maastricht (20)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl