Het hoofdkantoor van Unilever
NOS NieuwsAangepast

'Als Unilever weggaat, wordt Nederland een stuk minder belangrijk'

Unilever heeft nee gezegd tegen een overnamebod van het Amerikaanse Kraft Heinz. Maar de kans dat de Nederlands-Britse levensmiddelengigant straks toch overstag gaat, is aanwezig. Analist Corné van Zeijl zou dat betreuren, want dat zou volgens hem niet goed zijn voor de Nederlandse maatschappij en economie.

"Als Unilever weggaat, verdwijnt er een bedrijf met een lange historie en dat is jammer", zegt de analist van vermogensbeheerder Actiam. "Het is een van de grootste internationale bedrijven van Nederland. Hierdoor wordt Nederland toch een stukje minder belangrijk."

Als voorbeeld neemt Van Zeijl buurland België, waar alle grote bedrijven intussen zijn overgenomen. "België stelt qua bedrijfsleven internationaal niets meer voor. Als dit ons voorland is, zou dat heel jammer zijn."

Wat een overname voor de 3300 medewerkers van Unilever in Nederland zou betekenen, is nog niet te zeggen. Dat hangt af van de intenties van Kraft Heinz. Veruit de meeste medewerkers van Unilever (in totaal 172.000) werken in Groot-Brittannië.

Nieuw bod

Kraft Heinz wil verder werken aan het bereiken van een akkoord. De Amerikanen zullen dan met meer geld over de brug moeten komen, want Unilever vindt het geboden bedrag van ruim 143 miljard dollar te laag. "Dat klinkt alsof ze een hogere prijs wel zouden accepteren", zegt Van Zeijl.

Volgens de regels moet Kraft Heinz dan wel vóór 17 maart een nieuw officieel bod doen, anders moet het bedrijf weer een half jaar wachten.

Als je financiering weet te vinden en grote schulden durft te maken, dan kun je alles kopen.

Analist Corné van Zeijl

Volgens de analist zou een overname een grote stap voorwaarts zijn voor de Amerikanen, want Unilever is een stuk groter dan Kraft Heinz. "Als je financiering weet te vinden en grote schulden durft te maken, dan kun je alles kopen", zegt Van Zeijl. Het nadeel daarvan is dat zo'n bedrijf na een overname aan maximale kostenbesparing moet doen om uit de schulden te komen. "Daar wordt het bedrijf niet beter van."

Omdat beide bedrijven weinig dezelfde producten maken, kan een kostenbesparing niet komen uit een samenvoeging van productieactiviteiten. Daarom zullen de Amerikanen bij andere kostenposten moeten zoeken naar besparingen, zegt Van Zeijl. Hij vreest daarbij bijvoorbeeld voor de financiering van verschillende onderzoeken van de Wageningen Universiteit.

Gaat de consument ook nog iets merken van een eventuele overname? "Omdat er kosten bespaard moeten worden, zullen er wat minder nieuwe producten komen en wat meer prijsverhogingen, want er is maar één reden voor zo'n overname: winstmaximalisatie, niets meer en niets minder."

Positief of negatief

Premier Rutte zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat het kabinet de ontwikkelingen rond Unilever met interesse volgt. "Dit soort grote bedrijven zijn onderdeel van de samenleving. Dit heeft dus altijd maatschappelijke gevolgen, positief of negatief."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl