Oud-premier Tony Blair roept op tot verzet tegen brexit
Tony Blair wil dat de Britten zich verzetten tegen een vertrek uit de Europese Unie. De Britse oud-premier zei in een speech in Londen dat mensen in het referendum in juni vorig jaar hun stem uitbrachten zonder dat ze echt wisten wat een brexit inhield.
"Nu duidelijk wordt wat de voorwaarden voor een brexit zijn, hebben mensen het recht om van mening te veranderen", zei Blair. Volgens hem is een vertrek uit de EU schadelijk voor de komende generaties.
Blair zei tot de tegenstanders van de brexit dat ze actie moeten blijven voeren. Hij stelde dat uittreding niet onvermijdelijk is. Volgens Blair houdt de regering van premier May zich op een obsessieve manier bezig met de brexit en voor andere zaken geen oog heeft.
De oud-Labourleider wil dwars door de partijen heen een beweging op gang brengen die zich verzet tegen een brexit tot elke prijs. In zijn toespraak noemde Blair Labour een partij die door zwak opereren de brexit mede mogelijk maakt.
Blair was premier van Groot-Brittannië tussen 1997 en 2007.
Steun
Het is niet duidelijk of Blair op veel steun kan rekenen. "Blairs geloofwaardigheid heeft een enorme deuk opgelopen", zegt correspondent Tim de Wit op NPO Radio 1. In zijn eigen partij viel hij in ongenade door deelname aan de oorlog in Irak die leidde tot het afzetten van Saddam Hoessein.
De massavernietigingswapens in Irak, die Blair als reden aanvoerde om de oorlog te beginnen, bleken er later niet te zijn. "De Britten hebben het gevoel dat hij hen onder valse voorwendselen een oorlog in heeft getrokken", zegt De Wit.
Daarnaast was Blair premier toen veel Oost-Europese landen tot de Europese Unie toetraden. "Zijn tegenstanders zeggen vandaag dat hij de grenzen heeft opengezet voor honderdduizenden immigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije." Veel Britten stemden volgens De Wit voor de brexit om een einde te maken aan de migratie uit deze landen.
In het referendum over een vertrek van de Britten uit de Europese Unie, stemde 52 procent van de mensen voor. Na de uitslag klonk al snel de roep om een nieuw referendum. Een online petitie daarvoor werd miljoenen keren ondertekend. Maar de regering van premier May ziet niets in zo'n referendum en blijft bij het voornemen om eind maart de vertrekprocedure te beginnen.