Lijsttrekkers tijdens de lancering van de StemWijzer
NOS Nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens tikt online stemhulpen op de vingers

Veertien online stemhulpen zijn op de vingers getikt omdat ze de beveiliging niet op orde hadden. De Autoriteit Persoonsgegevens onderzocht in totaal 24 sites, waarvan dus meer dan de helft niet voldeed aan de veiligheidseisen.

De websites helpen mensen met het bepalen van hun keuze tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Het is niet bekendgemaakt welke websites niet voldeden.

De meest gemaakte fout was dat de stemhulpen geen beveiligde https-verbinding hadden. "Dat kan gewoon niet", zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens. "Als zo'n verbinding niet beveiligd is, kunnen bijvoorbeeld hackers die informatie vrij gemakkelijk onderscheppen."

Offline

De autoriteit heeft de sites opgedragen de zaken in orde te maken. Enkele zijn daarop offline gegaan. Alle andere hebben de beveiliging inmiddels verbeterd.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het van groot belang dat mensen onbespied gedetailleerde vragen over hun politieke voorkeur kunnen beantwoorden. "Mensen moeten zich vrij voelen om dit soort zaken geheim in te vullen", zegt de woordvoerder.

Een van de bekendste stemhulpsites, Stemwijzer.nl, werd vorige week door de Autoriteit Persoonsgegevens gemaand verbeteringen door te voeren. De site gebruikte advertentiecookies en ook de beveiliging was niet op orde. Rond de lancering van die site waren er ook veel problemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl