Het Turkse consulaat in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Turks consulaat trekt paspoorten in

Het Turkse consulaat in Rotterdam neemt paspoorten af van mensen van wie wordt vermoed dat zij banden hebben met de Gülen-beweging, schrijft het dagblad Trouw. Daardoor kunnen zij problemen krijgen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Nederland bij het verlengen van een verblijfsvergunning.

De Turken van wie het paspoort wordt ingenomen krijgen te horen dat ze te boek staan als voortvluchtige. Ze krijgen vervolgens een ééndaags paspoort waarmee ze naar Turkije kunnen reizen. Daar moeten ze dan bewijzen dat ze geen Gülen-sympathisant zijn.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er enkele gevallen bekend van Turken van wie het paspoort is ingetrokken. Ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst bevestigt dat. Om hoeveel mensen het gaat, is niet bekend. "Elke staat heeft de zelfstandige bevoegdheid een paspoort van een eigen onderdaan toe te kennen, dan wel in te trekken. Nederland heeft daar geen invloed op. Dat is andersom net zo min het geval", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Couppoging

De Turkse ambassade wil niets zeggen over het innemen van de reisdocumenten.

Bij asieladvocaten hebben vier mensen zich persoonlijk gemeld van wie het paspoort is afgenomen, maar er zouden van veel meer mensen paspoorten zijn afgepakt. Volgens de advocaten werden in het verleden ook wel paspoorten ingenomen, maar gebeurt dat veel vaker sinds de couppoging op 15 juli vorig jaar.

En waar het voor 15 juli alleen om verdachte Koerden ging, zouden nu dus ook documenten van Gülen-aanhangers worden afgenomen. Hetzelfde zou gebeuren bij kritische journalisten.

Bij pro-Gülen-platform INS is één geval bekend van iemand van wie het paspoort is ingenomen door het consulaat. De organisatie weet niet of dit vaker is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl