NOS NieuwsAangepast

Burger betaalt 711 euro bij aan zorgkosten

Burgers waren in 2015 gemiddeld 711 euro kwijt aan zorg via het eigen risico, eigen bijdragen en andere niet vergoede zorg die boven op de zorgverzekering komt. Dat komt naar voren uit onderzoek van het CBS naar de jaarlijkse zorguitgaven.

Los van de verzekeringspremie betaalden consumenten in totaal 9,7 miljard euro aan zorg. Dat is 11 procent van de totale zorguitgaven. In vergelijking met andere landen is dat weinig, zegt zorgeconoom Wim Groot in het NOS Radio 1 Journaal. "In landen als Duitsland en België is dat 15 tot 16 procent."

Groot wijst erop dat het aandeel dat consumenten zelf betalen de afgelopen jaren niet is gestegen. "15 jaar geleden was het precies evenveel. Omdat de totale zorgkosten zijn gestegen door onder meer de vergrijzing is het in harde euro's wel meer geworden, maar het percentage niet." In euro's is de zelf betaalde zorg in vijftien jaar met 80 procent gestegen.

Eigen betalingen in procenten
Eigen betalingen in euro's

Een vijfde van de zelf betaalde zorg ging naar ziekenhuizen en specialisten en ongeveer eenzelfde deel naar aanbieders van medicijnen. Maar ook aan ouderenzorg ging veel geld op, via eigen bijdragen in de Wet Langdurige Zorg (WLZ) en de wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). "We geven veel uit aan ouderenzorg", zegt Groot. "Vier keer zoveel bijvoorbeeld als Duitsland."

De kosten voor curatieve zorg (de zorg gericht op genezing) zijn in Nederland juist veel lager dan in andere landen. "Het is opvallend dat veel politieke discussie gaat over dure ziekenhuisbehandelingen en de verzekeringspremie. Maar internationaal gezien geven we daar juist weinig aan uit. We gaan minder vaak naar de huisarts dan in andere landen, die huisartsen verwijzen minder vaak door en geven minder geneesmiddelen dan internationaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl