De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson (l) in gesprek met zijn Russische ambtgenoot Lavrov
NOS NieuwsAangepast

Lavrov ontmoet Tillerson: 'wij mengen ons niet in binnenlandse zaken'

Rusland bemoeit zich niet met binnenlandse aangelegenheden van andere landen, heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov gezegd in reactie op de huidige onrust in Washington. Die is ontstaan na het ontslag van veiligheidsadviseur Michael Flynn vanwege zijn contacten met de Russische ambassadeur in de weken voor de inauguratie.

Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot Rex Tillerson hebben elkaar gesproken in Bonn, in Duitsland, waar de G20 wordt gehouden. Er zijn negentien landen en de EU vertegenwoordigd. De landen vertegenwoordigen twee derde van de wereldbevolking en 80 procent van de wereldeconomie.

Lavrov reageerde in Bonn op verzoeken van verslaggevers om commentaar te geven op het ontslag van veiligheidsadviseur Flynn. Hij moest vertrekken van president Trump nadat bekend was geworden dat hij contact had gehad met de Russische ambassadeur, nog voor zijn benoeming. Flynn zou onder meer met de ambassadeur hebben gesproken over verlichting van de sancties.

'Genoeg te bespeken'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken zei verder dat de twee landen genoeg te bespreken hebben en dat het doel is om een basis van samenwerking tot stand te brengen. De presidenten Trump en Poetin hebben eind vorige maand al telefonisch contact met elkaar gehad. "Wij zetten vervolgens de lijnen uit voor ons toekomstige werk", aldus Lavrov over zijn gesprek met Tillerson.

Tillerson heeft na afloop van het onderhoud gezegd dat hij Rusland heeft gewezen op zijn verplichting om het akkoord van Minsk na te komen, waarin afspraken zijn gemaakt over een bestand in Oekraïne. Regeringstroepen strijden in het oosten met pro-Russische rebellen.

'Gezamenlijke strijd tegen terrorisme'

Volgens het Russische persbureau Interfax heeft Tillerson tegen Lavrov gezegd dat de Amerikaanse president bereid is de moeizame betrekkingen tussen beide landen te verbeteren, vooral in het belang van de strijd tegen het terrorisme. Het is nog niet duidelijk of en wanneer er een ontmoeting tussen Trump en Poetin ophanden is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl