In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

'Het leven van drugs, prostitutie en angst is geen leven'

Prostituees die willen stoppen kunnen sinds een jaar terecht bij een uitstapprogramma van de gemeente Apeldoorn. In die tijd hebben negen vrouwen en mannen zich gemeld om een nieuw leven te beginnen. Omroep Gelderland sprak met een begeleider en een anonieme ex-prostituee.

"Als je dit werk doet, ben je eigenlijk dood van binnen, het interesseert je allemaal niet meer zo, je hebt geen gevoel meer", zegt een ex-prostituee die meedoet aan het programma.

Stoppen is moeilijk

Alleen al op de Veluwe werken tientallen vrouwen en mannen in de prostitutie. Sommigen doen dat vrijwillig, maar vaak worden zij gedwongen of moeten zij het vanwege een slechte financiële situatie noodgedwongen doen, schrijft Omroep Gelderland. Stoppen is dan moeilijk.

"De stap terug is heel makkelijk, maar ik weet ook dat als ik weer een stap terugzet, ik in een milieu terechtkom van drugs, prostitutie en angst. Dat is geen leven."

Bedreiging, mishandeling, angst

Ze is niet vrijwillig in de prostitutie beland. Ze werd verliefd en raakte snel zwanger. Haar vriend maakte enorme schulden op haar naam en toen kwam al snel het moment dat hij haar meenam om te werken. "Eerst was het gewoon een spel en keek de andere partij toe, maar dat ging steeds verder en verder, tot het moment dat ik alleen moest gaan."

Het geld dat ze verdiende moest ze afstaan aan haar vriend. Ze raakte verslaafd aan drugs. Hij dreigde steeds vaker dat ze hun kindje niet meer mocht zien. Hij sloot haar op en sloeg haar, soms tot bloedens toe.

De ex-prostituee bleef bij haar vriend uit 'pure angst'.

Ze bleef bij hem, omdat ze bang en alleen was. "Angst, pure angst. Ik was afgesloten van de buitenwereld en mocht met niemand meer contact hebben", zegt ze. "Je staat er helemaal alleen voor."

Ontsnapping

Uiteindelijk weet ze toch te ontsnappen samen met haar kind. Ze doet aangifte en via de politie komt ze in contact met Jolanda Bergsma van het uitstapprogramma. Zij helpt prostituees met alle zaken die nodig zijn. Zo helpt ze bijvoorbeeld met het vinden van een geschikte woonruimte en het aanvragen van een uitkering.

Vanwege het succes in Apeldoorn wordt overwogen om het project ook verder uit te breiden naar andere gemeenten binnen de regio Noord- en Oost Gelderland, schrijft de regionale omroep.

Illegaliteit

Gedwongen prostitutie is zeker niet iets wat alleen voorkomt in de grote steden in de Randstad, zegt Bergsma. "Juist hier komt het veel voor omdat we geen raamprostitutie hebben. Er is veel cardating en vrouwen werken thuis. Dat maakt het werk voor juist deze groep ook zo gevaarlijk omdat er geen toezicht is en het meeste in de illegaliteit gebeurt."

Dit wordt ook beaamd door de voormalige prostituee. "70 procent van de vrouwen werkt gedwongen. Ik heb zelf gezien wat er met die vrouwen en meisjes gebeurt."

Doelen

Zij wil nooit meer in de prostitutie werken. "Ik heb nu een stabiel inkomen, werk aan traumaverwerking en eigenlijk loopt alles voor het eerst zoals het moet lopen. Ik heb doelen en voor het eerst denk ik ook dat ik die echt ga waarmaken."

Advertentie via Ster.nl