NOS NieuwsAangepast

Minister Blok: rechters omzeilden taakstrafverbod niet 622 keer

Minister Blok van Veiligheid en Justitie spreekt berichten tegen dat rechters in 2016 in 622 gevallen het taakstrafverbod omzeilden, om zo iemand een lichtere straf te kunnen geven. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Rechters hebben wel in 622 gevallen een taakstraf plus een dag gevangenisstraf opgelegd, maar dat was in veel gevallen ook voor delicten waar het taakstrafverbod niet voor geldt. De rechter kan in die gevallen dus ook niet de bedoeling hebben gehad iets te omzeilen, stelt Blok.

Taakstrafverbod: artikel 22b Wetboek van Strafrecht

Begin 2012 werd het taakstrafverbod ingevoerd om te voorkomen dat mensen die ernstige zeden- en geweldsmisdrijven hebben gepleegd, er met een taakstraf van af komen. Ook mogen mensen die voor de dezelfde misdaad al eerder een taakstraf hebben gekregen, er niet nog een krijgen zonder dat daar ook gevangenisstraf bij komt.

Rechters moeten zich aan dit taakstrafverbod houden. In 2016 werd in 622 gevallen een taakstraf met maar één dag cel opgelegd. Maar, zegt de minister, dat is ook gebeurd bij bijvoorbeeld fietsdiefstallen, bedrijfsinbraken en gevallen van ongeldig verklaard rijbewijs. Er zijn dus zaken bij die mogelijk niet onder het verbod vallen.

Blok wil voor hij een oordeel geeft een wetenschappelijk onderzoek afwachten naar het taakstrafverbod. Dat is rond de zomer klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl