Nederlandse en Belgische F-16's tijdens een vlucht boven Nederland
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse F-16's ook in Frans luchtruim bij 'terreurvlucht'

Nederland en Frankrijk hebben afgesproken dat Nederlandse F-16's in bepaalde gevallen mogen doorvliegen tot in het Franse luchtruim. Het gaat dan om gevallen dat een passagiersvliegtuig een dreiging vormt, bijvoorbeeld door terroristen aan boord, en wordt begeleid door F-16's.

Minister Hennis van Defensie heeft deze afspraak gemaakt op de NAVO-bijeenkomst in Brussel. De overeenkomst is een gevolg van de samenwerking tussen Nederland en België. Die bewaken samen het luchtruim van de Benelux. Belgische F-16´s mogen in dit soort gevallen al tot in Frankrijk doorvliegen. Nederland nu dus ook.

Samenwerken

Ook op andere vlakken gaan Europese landen meer samenwerken binnen NAVO-verband. Nederland, België en Denemarken onderzoeken of ze samen een hoofdkwartier voor special forces kunnen opzetten.

België, Duitsland en Noorwegen hebben daarnaast een intentieverklaring ondertekend om zich aan te sluiten bij de aankoop van grote Airbus tanker/transportvliegtuigen door Nederland en Luxemburg. De toestellen worden voor de NAVO ondergebracht op vliegbasis Eindhoven. De landen die hebben meebetaald, krijgen voorrang bij het gebruik.

Hennis ziet de afspraken als een verbetering van de slagkracht van de Europese NAVO-landen. "Daarvoor dienen we niet alleen onze budgetten te verhogen, maar vooral ook slimmer en meer samen te werken.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl