Aanvaller Alexandre Lacazette met trainer Bruno Génésio
NOS VoetbalAangepast

AZ kan positie Lyon-trainer Génésio onmogelijk maken

Het zijn geen plezierige tijden voor trainer Bruno Génésio bij Olympique Lyonnais. Van de afgelopen vijf wedstrijden gingen er vier verloren. Een nederlaag tegen AZ kan zijn positie nog verder verslechteren. Dat weet de 50-jarige clubman zelf ook, zo verklaarde hij woensdag op de persconferentie in Alkmaar.

"Bij een club als Lyon moet je altijd winnen en is er altijd druk", beseft Génésio. "Die druk is niet groter dan normaal. En als een trainer geen resultaten haalt, loopt hij een risico. Daar moet ik mee leven, maar ik ben 100 procent gemotiveerd om het seizoen af te maken."

Lyon-trainer Bruno Génésio voelt de druk

Met Génésio staat een kind van Lyon aan het roer bij de club uit de derde stad van Frankrijk (na Parijs en Marseille). Op 1 september 1966 werd hij geboren in Lyon en halverwege de jaren tachtig haalde hij het eerste elftal van de plaatselijke trots.

Lyon was toen nog niet de topclub van nu. De club speelde op het tweede niveau. Génésio had destijds even Michel Valke als ploeggenoot, voor Memphis Depay de eerste Nederlander bij Lyon. In 1989 maakte Génésio met Lyon de promotie naar het hoogste niveau mee en daar bleef de club sindsdien.

De grote successen volgden na de actieve loopbaan van Génésio. Lyon domineerde in het begin van de 21ste eeuw het Franse voetbal met zeven opeenvolgende landstitels van 2002 tot en met 2008. Die gouden tijden zijn voorbij, maar Lyon is nog steeds een grote club.

Jean-Michel Aulas (l), Memphis Depay, niet speelgerechtigd tegen AZ, en Bruno Génésio (r)

De man achter de opmars was Jean-Michel Aulas. De 67-jarige Franse zakenman werd in 1987 voorzitter, toen Génésio nog speler was, en is dat nu nog steeds. Op 24 december 2015 promoveerde hij Génésio van assistent tot hoofdtrainer van Lyon, als opvolger van Hubert Fournier.

"Hij zit in het DNA van OL. Hij kent de club", sprak Aulas destijds over Génésio. In zijn eerste seizoen leidde de coach Lyon naar de tweede plaats. De huidige vierde plaats, met dertien punten achterstand op nummer drie OGC Nice, is echter onvoldoende. Ook een clubman als Génésio moet dan vrezen voor zijn positie.

Resultaten Olympique Lyonnais in 2017

DatumCompetitieWedstrijdUitslag
11 februari 2017Ligue 1En Avant de Guingamp - Olympique Lyonnais2-1
8 februari 2017Ligue 1Olympique Lyonnais - AS Nancy-Lorraine4-0
5 februari 2017Ligue 1AS Saint-Etienne - Olympique Lyonnais2-0
31 januari 2017Coupe de FranceOlympique de Marseille - Olympique Lyonnais2-1
28 januari 2017Ligue 1Olympique Lyonnais - Lille OSC1-2
22 januari 2017Ligue 1Olympique Lyonnais - Olympique de Marseille3-1
15 januari 2017Ligue 1SM Caen - Olympique Lyonnais3-2
8 januari 2017Coupe de FranceOlympique Lyonnais Montpellier HSC5-0

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl