Nederlandse militairen tijdens de grote oefening in Drawsko
NOS NieuwsAangepast

Oud-officieren geven jonge militairen tips, 'kennis is weggezakt'

Met vredesmissies heeft Nederland voldoende ervaring, maar een echte oorlog is er al decennia niet geweest. Daardoor is veel kennis bij militairen van de landmacht verloren vergaan. Leo Beulen, generaal van de landmacht, vroeg daarom gepensioneerde officieren terug te keren en de jongere commandanten te onderwijzen.

Deze oud-officieren hebben de Koude Oorlog nog meegemaakt. Ze gaan lesgeven over situaties waarin een leger met duizenden militairen een slagveld betreedt, tegen een vijand die dezelfde of betere wapens heeft.

Luchtoverwicht

Want de vredesmissies in Afghanistan, waar de Nederlandse landmacht is gestationeerd, verschillen sterk van een echt slagveld tegen een grote tegenstander, zegt commandant Jan Swillens in het AD. "In Afghanistan hadden wij altijd hulp in de lucht. Maar wat als je dat een keer niet hebt omdat de tegenstander onze toestellen uit de lucht kan schieten? Dan sta je er ineens heel anders voor."

Dat beaamt ook Beulen vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben vijftien jaar ervaring in stabiliseringsmissies, maar onze hoofdtaak is nog steeds beschermen. Voor een soldaat maakt het niet uit waar hij patrouille loopt, maar voor een commandant maakt het wel uit waar hij zijn werk doet. Tegen een gelijkwaardige tegenstander moet je in een groter verband kunnen optreden."

De mensen die we nu terug hebben gehaald weten als geen ander met welke dilemma’s je te maken krijgt op het slagveld.

Generaal Leo Beulen

Er zijn nu twee oud-officieren ingezet, onder wie een oud-generaal, maar het worden er mogelijk meer. "De mensen die we nu terug hebben gehaald weten als geen ander met welke dilemma’s je te maken krijgt", gaat Beulen verder. "Het gaat vaak om vraagstukken rond tijd en ruimte. Hoe lang duurt het verplaatsen van honderd voertuigen? Hoe kom je te weten waar de vijand is en hoe hij zich beweegt?"

Grootste oefening in 15 jaar

De inzet van de oud-officieren is onderdeel van een grote oefening van de landmacht in Polen. In Drawsko is deze oefening, de grootste in 15 jaar, nu gaande. Er doen 3600 Nederlandse militairen mee. De oefening kost Defensie zo'n 10 miljoen euro, exclusief transportkosten.

Rusland heeft de laatste tijd een andere koers gekozen en we maken ons grote zorgen. De NAVO bereidt zich niet voor op een confrontatie, maar we sluiten onze ogen zeker niet.

Woordvoerder Joris van Esch

En deze training maakt weer deel uit van een viertal activiteiten van de NAVO tegen de Russen. "Het NAVO-genootschap wil een open dialoog met Rusland, maar de Russen ook genoeg afschrikken", vertelt de woordvoerder van de Koninklijke Landmacht Joris van Esch. Daarom worden er ook NAVO-troepen naar een aantal landen in Oost-Europa gestuurd. Een paar honderd Nederlandse militairen worden gestationeerd in Litouwen.

"Rusland heeft de laatste tijd een andere koers gekozen en we maken ons grote zorgen. De NAVO bereidt zich niet voor op een confrontatie, maar we sluiten onze ogen zeker niet", zegt Van Esch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl