De Pool Filip Bednarek zal niet juichen voor Legia Warschau
NOS VoetbalAangepast

'Ajax gaat het zwaar krijgen tegen het Ajax van Polen'

"Ajax kan de borst nat maken voor Legia", zegt Filip Bednarek. Laat het een waarschuwing zijn voor de ploeg van Peter Bosz, want Bednarek weet waar hij het over heeft. De keeper van De Graafschap volgt het voetbal in zijn vaderland nog op de voet.

Hij en zijn eveneens Poolse ploeggenoot Piotr Parzyszek kijken uit naar het Europa League-duel tussen Legia Warschau en Ajax. "Ja, we gaan zeker kijken. En ik ben heel erg benieuwd, want Ajax zal het niet makkelijk krijgen."

Anti-Legia

Anders dan die uitspraak doet vermoeden, zal Bednarek niet uit vreugde opspringen als de Polen scoren. "Nee, ik ben juist anti-Legia! Van jongs af aan is Lech Poznan mijn club. Bovendien speelt mijn broertje daar nu in het eerste."

En dan zit juichen voor de ploeg uit de hoofdstad er simpelweg niet in. "Je kunt het vergelijken met Ajax en Feyenoord", legt de doelman, die al acht jaar in Nederland woont, uit. "De mensen in Warschau staan er net als Amsterdammers om bekend dat ze zich met veel poeha presenteren, terwijl de mensen in Poznan de hardere werkers zijn."

Club van het leger

Parzyszek vult aan: "Legia is de club van het leger. Dat stamt uit de tijd van het communisme. Toen pikte Legia steevast de beste spelers van Lech Poznan in door ze naar het leger te sturen. Daar komt de haat en nijd van andere clubs richting Legia vandaan."

De 23-jarige aanvaller, dit seizoen al goed voor vijftien doelpunten in de Jupiler League, denkt ook dat Ajax het niet zo makkelijk gaat krijgen als twee jaar geleden. Toen was Legia eveneens tegenstander in de Europa League en werd het 0-3 in Warschau.

"Legia werd aan alle kanten weggespeeld. Maar er staat nu een ander team. Met veel meer ervaring, zelfs in de Champions League. Dus Ajax kan een heel andere tegenstander verwachten."

Piotr Parzyszek en Filip Bednarek vieren in augustus 2016 de winst op Cambuur

Bovendien waren er destijds geen toeschouwers aanwezig omdat de club een straf uitzat. Dit keer is het Wojska Polskiego Stadion uitverkocht met ruim 30.000 toeschouwers. "En die zullen Ajax geen warm onthaal geven", weet Parzyszek.

'Ander niveau van supporteren'

Bednarek kan dat alleen maar beamen: "Ik ga vaak bij wedstrijden van mijn broertje kijken en ik kan je vertellen: 30.000 man in Nederland is onvergelijkbaar met 30.000 man in Polen. Dat is een heel ander niveau van supporteren. Dat blijft uniek."

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de twee Poolse Superboeren niet lang hoeven na te denken als ze moeten voorspellen wie er vanavond met de winst vandoor gaat. "2-1 voor Legia", zeggen ze in koor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl