Picasso Museum in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Schimmel bedreigt Picasso Museum in Parijs

Het Picasso Museum in Parijs heeft last van schimmel. Het museum heeft geen goede klimaatbeheersing, ondanks een verbouwing die vijf jaar heeft geduurd en meer dan 30 miljoen euro heeft gekost.

Een student kunstgeschiedenis heeft de noodklok geluid en leidde een verslaggever van de krant Le Parisien langs kozijnen en deuren vol aanslag en ruiten waarlangs de condens naar beneden sijpelt.

Verontwaardiging

De foto's hebben geleid tot veel verontwaardiging in de Franse media. De krant Le Monde vindt het verbijsterend dat het gebouw niet beter is toegerust op het onderbrengen van zo'n kostbare collectie.

Het Picasso Museum in Parijs heeft de grootste collectie werken van de Spaanse meester in zijn bezit en is een belangrijke toeristische attractie voor de stad. Het werd in 2014 heropend na een ingrijpende verbouwing.

Oud probleem

De schimmel komt doordat de luchtcirculatie niet goed is geregeld. Dat zou enkele maanden na de heropening ook al zijn geconstateerd. Het museum zei toen dat de schimmel geen gevaar was voor mensen of de kunstwerken. Vervolgens is er niets gebeurd om het probleem te verhelpen.

Na de jongste berichten zijn er opnieuw vragen gesteld waarom er bij de renovatie van het museum niet beter rekening is gehouden met de beheersing van de binnentemperatuur en de vochtigheidsgraad.

Monument

Volgens de directie is een van de problemen dat het gebouw een monument is. Het Hôtel Salé dateert uit de zeventiende eeuw. Om iets aan de klimaatbeheersing te doen, moeten er gaten in worden geboord.

Het museum zegt dat er tot nu toe nog weinig is gebeurd omdat er nog altijd wordt gesteggeld met de architect, het ontwerpbureau en de hoofdaannemer over wie verantwoordelijk is en hoe dit moet worden opgelost. Mogelijk volgen er rechtszaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl