Rutte: adviseurs deden niets met Teevenmail

Naaste medewerkers van premier Rutte hebben niets gedaan met een e-mail met belangrijke informatie over de Teevendeal. Dat schrijft Rutte in antwoord op vragen van de leiders van SP, ChristenUnie, D66, CDA en GroenLinks.

Gisteren meldde Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan de namen van hoge ambtenaren van het ministerie van Rutte die de e-mail in hun bezit hadden. In de e-mail (van het ministerie van Veiligheid en Justitie) stond wat Teeven zich herinnerde over het bedrag in de deal die hij als officier van justitie had gesloten met een crimineel.

Volgens Nieuwsuur hadden behalve een raadadviseur en diens medewerker ook directeur-generaal Schrover van de Rijksvoorlichtingsdienst, plaatsvervangend secretaris-generaal Van Poelgeest en politiek assistent Hermans de beschikking over de e-mail.

De Kamerleden wilden weten hoe het kan dat zoveel mensen binnen het ministerie op de hoogte waren gesteld, maar dat de premier zelf er niets van wist. Ze vroegen ook of hij niet op de hoogte had moeten zijn. De Kamer had al verschillende keren gevraagd hoeveel geld er met de deal was gemoeid.

Bonnetje gevonden

Volgens Rutte heeft de raadadviseur de e-mail doorgestuurd aan zijn vier collega's, maar herinnert geen van de betrokkenen zich de bijlage bij de mail (met de informatie van Teeven) te hebben gelezen.

"Op de zondagavond hebben de ambtenaren zich simpelweg niet beziggehouden met de mail en de bijlage. Ook maandagochtend of daarna is dat niet gebeurd." Volgens Rutte is de mail daarom op geen enkel moment met hem gedeeld of besproken.

Slepende kwestie

De premier wijst erop dat de dag na de mail het bonnetje van de deal is gevonden. Dat was op een maandag. "Toen heeft niemand bij AZ meer omgezien naar inmiddels verouderde concepten." Volgens Rutte is pas na een vraag van Haan op 23 januari dit jaar ontdekt dat de e-mail inderdaad bij zijn ministerie was binnengekomen.

De Kamerleden hadden ook gevraagd "mede vanwege het feit dat deze slepende kwestie nu al zo lang loopt" de precieze inhoud van de e-mail naar de Kamer te sturen. Rutte wil dat niet doen. Hij benadrukt dat hij al is ingegaan op de zakelijke inhoud van de informatie, maar dat ambtelijke mails in principe niet haar buiten worden gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl