De Amerikaanse minister van Defensie Mattis begroet in Brussel zijn Italiaanse ambtgenoot Pinotti
NOS NieuwsAangepast

Mattis maant NAVO-bondgenoten defensie-begroting te verhogen

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft de andere lidstaten van de NAVO gemaand dat ze voor het eind van het jaar hun bijdrage aan de NAVO moeten hebben opgeschroefd. Als dat niet gebeurt zal de regering-Trump zijn betrokkenheid bij de NAVO verminderen, zei Mattis. Hij liet zich er niet over uit wat dat concreet inhoudt.

De VS verlangt van de bondgenoten dat ze stapsgewijs hun defensiebudget verhogen naar 2 procent van het bruto binnenlands product. Dat verlangen is niet meer dan fair, gezien de nieuwe politieke werkelijkheid in Washington, zei Mattis.

Hij deelde de bondgenoten ook mee dat van de Amerikaanse belastingbetalers niet langer gevraagd kan worden dat die een onevenredig deel bijdragen aan de verdediging van de westerse waarden.

Debuut

Voor het begin van de tweedaagse NAVO-top in Brussel zei Mattis al dat alle lidstaten evenredig moeten bijdragen aan de kosten van de alliantie. Dat betekent dat de begroting voor defensie voor de meeste landen omhoog moet. Tegelijkertijd zei hij dat de NAVO het fundament is van de transatlantische samenwerking.

De Europese ministers van Defensie hebben met spanning uitgekeken naar het debuut van Mattis in de NAVO-raad. Donald Trump zette als presidentskandidaat de zaak op scherp door de NAVO achterhaald te noemen en een hogere financiële bijdrage te eisen van de bondgenoten. Maar in latere uitspraken onderstreepte Trump juist het grote belang van het bondgenootschap.

Mattis zei ook dat Trump grote waarde hecht aan een sterke NAVO. De NAVO is belangrijk voor de Verenigde Staten en staat voor de Amerikaanse regering centraal in de betrekkingen met Europa, verklaarde Mattis voor het begin van het overleg met de andere ministers van Defensie.

Hennis

De Nederlandse minister Hennis herhaalde voor het begin van het overleg met Mattis dat het een prachtige ambitie van het volgende kabinet zou zijn om structureel 2,5 miljard euro extra aan defensie te besteden.

Nederland geeft nu minder dan 1,2 procent van het bruto binnenlands product uit aan defensie. Binnen acht jaar zou dat 2 procent moeten worden. Dat komt neer op 6 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl