NOS NieuwsAangepast

België in de ban van 'poenscheppers'

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

Politici die elkaar 'graaier' en 'poenschepper' noemen en duizenden euro’s per maand bijverdienen met bijbanen. België is in de ban van lokale politici die er allerlei lucratieve bijbaantjes op na houden.

Het schandaal rond de zogenoemde 'intercommunales' begon eind vorig jaar in Wallonië. Maar ondertussen liggen ook politici in Gent en Antwerpen onder vuur.

Het leidde bijvoorbeeld tot een fel debat gisteren in de gemeenteraad van Gent. "Schaamteloos" noemde de Gentse burgemeester Termont gisteravond de bijbaan van oppositieleider Siegfried Bracke.

Kamervoorzitter

Bracke is de best verdienende politicus van België. Naast gemeenteraadslid is hij ook voorzitter van het Belgisch parlement. Daarnaast blijkt hij ook nog eens adviseur te zijn bij het grootste kabelbedrijf van België – gisteravond werd duidelijk dat hij daarmee 12.000 euro per jaar verdiende plus 2000 euro per vergadering. Volgens de Gentse burgemeester Termont is de bijbaan van Bracke ook in strijd met zijn neutrale rol als Kamervoorzitter. Bracke zag zich gisteravond laat gedwongen zijn bijbaan op te geven.

De rel gaat veel verder dan alleen de Kamervoorzitter. Talloze lokale politici blijken in allerlei nutsbedrijven te zitten, de 'intercommunales'. Die zorgen bijvoorbeeld voor de watervoorziening en elektriciteit, maar beheren ook ziekenhuizen, crematoria en beleggingsfondsen van gemeenten. De intercommunales worden 'typisch Belgisch' genoemd. Er zijn er honderden en bij bijna allemaal zitten er politici in het bestuur.

Duizenden euro’s

Die verdienen daar soms goed aan. In Gent levert het wethouders duizenden tot 20.000 euro extra per jaar op. In Antwerpen heeft de wethouder van Financiën maar liefst 40 extra 'mandaten'. De onthullingen van de afgelopen tijd hebben al geleid tot het ontslag van een Waalse minister en afgelopen weekend een wethouder in Gent.

Onder druk van de onthullingen maken de afgelopen dagen steeds meer Belgische politici hun inkomen bekend. De meeste partijen willen meer transparantie over de intercommunales, zodat duidelijk wordt wat politici er doen en hoeveel ze ermee verdienen. Maar het systeem afschaffen – waar Belgische deskundigen voor pleiten –gaat de meeste politieke partijen te ver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl